Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Під контролем – вода

Т.Ларіна, кор.РАТАУ

Щодня «Рафик» з написом «Мікролабораторія якості води» можна побачити в різних районах Київської області, що прилягають до зони Чорнобильської АЕС. У вчених і спеціалістів Інституту колоїдної хімії та хімії води імені А.В.Думанського АН УРСР тепер напружений час. Взявши під суворий контроль дніпровську воду, вони оперативно налагоджують її технологічні випробування.

– Створення сучасних технологій по очищенню води природних водойм, промислових і побутових стоків є традиційною роботою для нашої установи, – говорить заступник директора інституту, доктор хімічних наук Н.А.Клименко. – Однак тепер ми зосередили зусилля на головному – ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

На першому плані – очистка стічних вод, які утворюються при дезактивації людей, котрі несуть героїчну вахту на атомній електростанції і в її околицях, а також транспорту, інших об’єктів. Перш ніж потрапити в каналізаційну систему, такі води повинні бути повністю знешкоджені. Для цього в нашому інституті розроблено методи, що дають можливість підтримувати необхідну якість стоків. Застосовуються спеціальні сорбенти, коагулянти та інші хімічні сполуки, здатні вилучати і концентрувати шкідливі домішки, які потім повинні бути відправлені у спеціальних контейнерах на поховання.

Крім хімічних, використовуються біологічні методи очистки вод, які надходять з обмивальних станцій і спеціалізованих пралень. Наші крихітні помічники – мікроорганізми беруть «вогонь» на себе, виловлюючи найдрібніші частинки радіаційного пилу і знезаражуючи воду.

Для того, щоб виявити максимальні можливості методів очистки, в інститутських лабораторіях моделюється вода різного складу і стану, що застосовується в технологічних операціях. Одержані дані старанно перевіряємо разом з колегами з Інституту ядерних досліджень АН УРСР, спеціалістами інших наукових установ. Спільними зусиллями робиться все, щоб водойми залишилися чистими.

Вечерний Киев, 1986 г., 23.05, № 118 (12733); Київська правда, 1986 р., 27.05, № 126 (18608).