Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Як руйнують… хмари

Т.Ларіна, кор. РАТАУ

З гідрометцентіру України надійшло повідомлення: на Київську область іде фронт грозових хмар. Не виключені зливи. Прийнявши інформацію, синоптики Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Держкомгідромету СРСР негайно зайнялись аналізом обстановки. Одночасно в аеропорт дано розпорядження: приступити до виконання завдання. Це значить, що в разі потреби в небо злетить один, а то і всі літаки, які є в розпорядженні вчених.

З борту цих літаючих лабораторій співробітники інституту в безпосередній близькості від хмар досліджують їх стан. А потім приймають, здавалося б, фантастичне рішення: бути чи не бути дощу. Для його здійснення є хімічні речовини, здатні зупинити розвиток небесних джерел вологи, які починають утворюватись, або примусити їх пролитись на землю. На літаках встановлено спеціальне обладнання, з допомогою якого такі реагенти у вигляді гранул скидаються на хмари.

В інституті наукові роботи в цьому напрямі ведуться близько двадцяти років. Створені методи дають можливість певною мірою регулювати кількість опадів. Вони передбачають використання вуглекислоти, або попросту – сухого льоду. Такі реагенти перетворюють краплини води на кристали. Це гальмує розвиток купчастих хмар, примушує їх проливати водяні струмені зовсім не там, куди вони прямували, руйнує всю хмарність.

Ці роботи дуже знадобилися тепер, коли стоїть завдання по можливості не допустити найближчим часом випадання дощів на забруднену радіоактивними елементами зону в районі Чорнобильської АЕС, щоб запобігти вторинному винесенню радіонуклідів за її межі разом з дощовими стоками.

Ось чому співробітники інституту спільно з колегами з Центральної аерологічної обсерваторії Держкомгідромету СРСР несуть постійну вахту, пильно стежачи за метеорологічною обстановкою в області, не допускаючи розвитку купчастих хмар, примушуючи їх проливатись короткочасними дощами на підступах до зараженої місцевості. Такі опади нічим не відрізняються від звичайних, що випадають природним шляхом. Складність метеорологічних процесів, їх мінливість тримають у постійному напруженні вчених, які беруть участь у цій роботі. 20 травня, наприклад, «ескадрилья» метеослужби працювала протягом усього світлового дня. Було зруйновано близько дев’яноста хмарних осередків, що сприяло ослабленню всієї хмарності. І ці роботи проводитимуться інтенсивно доти, поки не закінчиться дезактивація забруднених радіоактивними домішками ділянок.

Прапор комунізму, 1986 р., 24.05, № 124 (2520).