Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Жертви ядерних випробувань

[А у самих що робиться]

Токіо, 23. (ТАРС). Джон Уейн – знаменитий голлівудський актор, улюбленець Пентагону, що прославився виконанням ролей американських вояк, сам став жертвою ядерних випробувань США в Неваді. До такого висновку прийшов автор випущеної в Японії книги «Чому загинув Джон Уейн?» Такасі Хіросе.

Зіставивши хронологію американських ядерних випробувань з даними про час і місця зйомок фільмів, у яких брав участь Уейн, японський письменник-документаліст прийшов до висновку, що американський актор одержав небезпечну дозу радіації в ході зйомок кінофільму «Завойовник» у сніговому каньйоні поблизу м.Сент-Джордж (штат Юта), розташованого неподалік від ядерного полігону в Неваді. Фільм знімався в 1954 році в період найінтенсивніших ядерних випробувань. Протягом трьох місяців актори, нічого не підозрюючи, перебували під впливом небезпечних рівнів радіації. Саме ці зйомки виявилися фатальними для Уейна, який помер згодом від раку, пише у своїй книзі Т.Хіросе. Уейн був не єдиною жертвою «радіоактивного бойовика». Із знімальної групи, що виїздила в каньйон, 91 чоловік захворів потім на рак, 46 з них померли.

Радіація снігового каньйону, можливо, досі уражає нове покоління артистів. Щоб закінчити зйомку фільму «Завойовник», продюсери вивезли з снігового каньйону в студії Лос-Анджелеса шість тонн піску, як тепер з’ясувалося – радіоактивного. Не виключено, пише Т.Хіросе, що смерть від онкологічних захворювань цілого ряду акторів – Генрі Фонди, Гаррі Купера, Стіва Маккуїна та інших – була також наслідком радіоактивного опромінення.

Трагедія в Голлівуді тьмяніє порівняно з масовим зараженням жителів міст і сіл, розташованих навколо невадського полігону, де з 1951 по 1958 рік було проведено 97 ядерних вибухів. Серед жителів того ж Сент-Джорджа в 1956 році вибухнула справжня епідемія лейкемії та інших ракових захворювань. Хвороби, викликані радіацією, продовжують косити «атомних солдатів» – американських військовослужбовців, які брали участь у невадських маневрах із застосуванням ядерної зброї в 50-і роки.

Радянська Україна, 1986 р., 24.05, № 118 (19623).

Тільки значно пізніше, вже в ходє пєрєстройки, з'ясувалось, що в СССР аналогічні маневри із бойовим застосуванням ядерної зброї були проведені в 1954 році на Тоцькому полігоні в Оренбурзькій області. Але завдяки секретності СССР ніколи не мав тих проблем, що мала Америка.