Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

23.12.1987 Хмельницька АЕС – у строю!

В.Крохмалюк, кор. “Радянської України”. Хмельницька область

Репортаж у номер

Забилось атомне серце ще однієї АЕС – Хмельницької. Будова, яку зводили за планом соціалістичної економічної інтеграції трудящі країн-членів РЕВ, 22 грудня дала струм. Перший енергоблок потужністю один мільйон кіловат включено до енергосистеми. Одночасно проводяться комплексні випробування його роботи.

Пуск атомного велета над Горинь-рікою припав на День енергетика. Це – трудовий успіх тисяч будівельників: бригад Раїси Пономаренко, Георгія Дорошевича, Валентина Олексійчука, електрозварника Василя Постія, майстра Анатолія Теслі та багатьох інших. Міцні потиски рук вінчали перший підсумок спільної роботи представників багатьох національностей нашої країни і спеціалістів Польської Народної Республіки, які працюють пліч-о-пліч з радянськими енергобудівниками, живуть єдиною трудовою сім’єю.

Стало традицією зараховувати у передові бригади активних борців за владу Рад, героїв перших п’ятирічок, уславлених звитяжців Великої Вітчизняної. З ініціативи члена бюро Славутського міськкому партії бригадира Василя Степанюка у список бригади, яку він очолює, включено мужнього бійця революції, письменника-земляка Миколу Островського. Заробітну плату його перераховують у фонд спорудження монумента автору книг «Як гартувалася сталь» і «Народжені бурею» в місті атомобудівців.

Дедалі ширшого розмаху набирає інтернаціональне змагання. Цьому сприяють створене сім років тому на АЕС відділення Товариства радянсько-польської дружби, постійне укладання договорів на трудове співробітництво, їх плодотворна творча сила. Звідси, від Славути до польського міста Жешув, було протягнуто лінію електропередачі напругою 750 кіловольт. Нова АЕС, що виростає на Поділлі, увійде до Об’єднаної енергосистеми «Мир» країн-членів Ради Економічної взаємодопомоги.

В місті енергетиків житимуть кілька десятків тисяч жителів. Зараз тут ведуться роботи на спорудженні другого і третього енергоблоків. Як заявляє начальник комплексу № 1 управління будівництва АЕС М.Поковба, наступний рік стане для колективу генеральною перевіркою виробничих справ в умовах переходу на самофінансування та самоокупність.

Радянська Україна, 1987 р., 23.12, № 292 (20095).

Про те, що термін вводу блоку зірвано (див. замітку «Ударна… серед відстаючих» під 7.08.1987 р.) в ударному рапорті писати не личить.