Начальная страница

МЫСЛЕННОЕ ДРЕВО

Мы делаем Украину – українською!

?

13.08.1831 г. М. П. Погодину

13 августа, 831, Основа

Милостивый государь Михаил Петрович!

Неожиданный случай доставил мне приятнейшее удовольствие познакомиться с г-м Венелиным. Жаль только, что очень короткое время пробыл с ним и то – в театре. Чрез него имею честь препроводить Вам еще одно мое чадо; собираю кое-что, чтобы Вам прислать на рассмотрение, но еще не готово: ярмоночная суета отнимает много времени. Пожалуйста, помните, пока счастливый для меня случай приведет меня лично уверить Вас в совершенном почтении и преданности, милостивый государь!

Ваш покорный слуга

Григорий Квитка


Примітки

Вперше надруковано частково у вид.: Барсуков Н. Жизнь и труды М. П. Погодіна, т. 2, с. 156, також із скороченням у зб. «За сто літ», кн. II, с. 20. Повністю ввійшов до зібрання: Квітка-Основ’яненко Г. Ф. Твори у восьми томах, т. 8, с. 123.

Автограф зберігається: ДБЛ, ф. 231 Пог., від II, п. 49, од. зб. 36, арк. 4.

Подається за автографом.

Венелін Юрій Іванович (1802 – 1839) – російський та український філолог, історик, етнограф. Після дворічного перебування у Румунії та Болгарії (1830 – 1831), де він досліджував мову, культуру й побут південних слов’ян, по дорозі у Москву Ю. Венелін заїхав до Харкова і тут познайомився з Г. Ф. Квіткою-Основ’яненком. Про цю зустріч Г. Ф. Квітка-Основ’яненко згадує ще й тому, що Ю. І. Венелін був приятелем М. Погодіна.

Подається за виданням: Квітка-Основ’яненко Г.Ф. Зібрання творів у 7-ми томах. – К.: Наукова думка, 1981 р., т. 7, с. 192.