Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Відсіч антирадянській кампанії

ТАРС, 13

[Від такого ж чую]

Прага. Організатори антирадянської кампанії у ФРН намагаються використати аварію на Чорнобильській АЕС для нагнітання серед західнонімецького населення страху й істерії, пише сьогодні в коментарі «Руде право». Причинами і можливими наслідками аварії цікавляться не тільки деякі урядові органи, політичні організації і наукові установи, а й цілі штаби «майстрів» психологічної обробки населення. Фельдфебелі психологічної війни, покликавши на допомогу значну частину буржуазної преси, намагаються усіма силами дискредитувати Радянський Союз. Однак суперечливі факти, розповсюджувані антикомуністичною пропагандою, викликають у кінцевому підсумку паніку на внутрішньому ринку, де тепер з превеликими труднощами продають навіть парникові овочі. Жителі західнонімецьких міст скупають в аптеках ліки. Невинні люди, життю яких, за визнанням самих боннських властей, зовсім нічого не загрожує, стали жертвою дезинформації, брехні і злоби тих, хто намагається заробити на людській трагедії сумнівний політичний капітал, зазначає «Руде право».

Делі. Злонавмисний пропагандистський галас, що його роздувають на Заході у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС, використовується для грубих нападок на Радянський Союз і дезинформації міжнародної громадської думки. До такого висновку приходить індійська преса, яка виступає з гострою критикою наклепницьких вигадок про обстановку в районі аварії, поширюваних у США та інших західних країнах. Спрямована проти СРСР ворожа кампанія на ділі покликана приховати реальну небезпеку світові, яку несуть плани Вашінгтона по мілітаризації космосу і розкручуванню нового витка гонки озброєнь, підкреслює тижневик «Нью ейдж».

Аварія на Чорнобильській АЕС стала приводом для активізації «психологічної війни» проти СРСР, пише газета «Нью уейв». Вона нагадує, що тільки в 1979 році на американських АЕС сталося більш як 2300 різних аварій, пошкоджень та інших інцидентів. Від громадськості приховують використання Пентагоном Світового океану як звалища ядерних відходів. З 1946 по 1970 рік на його дні було затоплено понад 89 тис. контейнерів з радіоактивними відходами. Тепер вони продовжують загрожувати не тільки океанській флорі і фауні, а й становити серйозну небезпеку для життя людей, констатує «Нью уейв».

Мехіко. Галас, зчинений на Заході навколо аварії на Чорнобильській АЕС, пояснюється політичними цілями, вважає доктор фізики професор Національного автономного університету Мексіки Карлос Бунхе. Ця аварія, пише вчений у статті, опублікованій газетою «Хорнада», – безумовно, велике нещастя. Однак засоби масової інформації Заходу дуже перебільшують розміри небезпеки і вводять населення своїх країн в оману.

Захід, говориться в статті, дорікає СРСР в тому, що Радянський уряд нібито «пізно» інформував про аварію. При цьому замовчується, що США надали відомості про «інцидент» на АЕС на острові Трімайл (штат Пенсільванія) в 1979 році лише через кілька місяців.

Уагадугу. Мета наклепницької кампанії, розв’язаної деякими західними засобами масової інформації навколо нещасливого випадку на Чорнобильській атомній електростанції, – ввести в оману світову громадськість, відвернути її увагу від головних проблем оздоровлення міжнародної обстановки, пише буркінійська урядова газета «Сідвая».

Інше завдання пропагандистського галасу – приховати від громадськості деяких країн злочинну політику, яку ведуть їх уряди в ядерній галузі, зазначає «Сідвая». У цьому зв’язку газета підкреслює, що недавно стався витік радіоактивних речовин на атомній електростанції Хінклі-Пойнт у Південній Англії. Така аварія відбувається не вперше.

Радянська Україна, 1986 р., 14.05, № 109 (19614).