Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Будні Чорнобиля

Фотоілюстрація цього номера підготовлені спеціальним кореспондентом «Київської правди» Д.Злобінським

Трапилась аварія на Чорнобильській АЕС. Щоб швидше ліквідувати наслідки її, сюди, на береги Прип’яті, їде в ці дні чимало спеціалістів. Водії машин, будівельники, інженери, шахтарі…

Шахтарі з Донбасу

Шахтарі з Донбасу

На фото ви бачите групу шахтарів з Донбасу, які щодня на три години спускаються в штрек під реактором. Кожен готовий докласти всіх сил, вміння, щоб потрібні роботи виконати швидше, краще. Іде чергова зміна на три нелегкі години. За ними – інша. І так цілодобово.

Офіцери А.О.Поливода, В.М.Фоменко,…

Офіцери А.О.Поливода, В.М.Фоменко, М.М.Зарецький, С.В.Смагін визначають чергові завдання для очолюваних ними підрозділів

Дуже багато справ по ліквідації наслідків аварії лягає в ці дні на плечі воїнів. Офіцери А.О.Поливода, В.М.Фоменко, М.М.Зарецький, С.В.Смагін визначають чергові завдання для очолюваних ними підрозділів.

Вони [будні Чорнобиля] насичені подіями, великими й малими справами, що зливаються в одне поняття – ліквідація наслідків аварії. В районі станції ведуться будівельні, монтажні роботи, постійні виміри, дезактивація будов, прилеглої території. Повнокровно пульсує життя і на самій станції, особливо у реакторному залі.

[Щит управління першим енергоблоком.…

[Щит управління першим енергоблоком. Старший інженер управління турбінами А.Бочаров]

Система централізованого контролю енергоблока № 1 – «мозок, очі і вуха» станції. Нині тут забезпечується чітка робота приладів контролю технологічних параметрів зупиненого блока. На фото вгорі ліворуч ви бачите щит управління першим енергоблоком, старшого інженера управління турбінами А.Бочарова.

Прохідники-будівельники з міста…

Прохідники-будівельники з міста Дзержинська О.М.Пахомов, Т.Ш.Айсен, О.М.Рафанський

Поряд – прохідники-будівельники з міста Дзержинська О.М.Пахомов, Т.Ш.Айсен, О.М.Рафанський. Приїхали вони у Чорнобиль добровільно, думають бути тут, якщо дозволять лікарі, до повного завершення робіт.

Вертольотчики: заступник командира…

Вертольотчики: заступник командира ескадрильї, майор комуніст О.І.Степанов, льотчик-штурман, старший лейтенант комсомолець В.М.Швець та бортовий технік, старший лейтенант комуніст В.В.Гаркавий

Багато разів піднімаються в повітря для контрольних вимірів, для проведення дезактивації місцевості військові вертольотчики: заступник командира ескадрильї, майор комуніст О.І.Степанов, льотчик-штурман, старший лейтенант комсомолець В.М.Швець та бортовий технік, старший лейтенант комуніст В.В.Гаркавий.

Бригадир слюсарів В.З.Гаризон та…

Бригадир слюсарів В.З.Гаризон та слюсар-монтажник О.Т.Булгаков

Бригадир слюсарів кавалер орденів Леніна, Жовтневої Революції, «Знак Пошани», секретар партійної організації апаратної дільниці В.З.Гаризон та слюсар-монтажник О.Т.Булгаков з Чорнобильського монтажного управління. Вони серед багатьох інших залишились на рідній станції, виконують найрізноманітніші роботи, щоб швидше ліквідувати наслідки аварії, щоб швидше станція знову дала електроенергію.

Командир відділення радіаційної…

Командир відділення радіаційної розвідки старший сержант Г.Кобяков

Люди в районі АЕС повинні працювати спокійно, весь час знати про рівень радіаційної обстановки. Саме для цього тут несе свою службу командир відділення радіаційної розвідки старший сержант Г.Кобяков.

Вчені відділення нафтохімії Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії АН УРСР розробляють різні хімічні речовини, що використовуються для пилепридушення і зниження радіоактивних речовин у грунті і водоймах Чорнобильського району.

старший науковий співробітник…

На фото (зліва направо): старший науковий співробітник інституту Г.С.Поп, голова Іванківського районного об’єднання «Сільгоспхімія» І.П.Герасименко, заступник голови республіканського об’єднання по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства П.М.Барановський і головний інженер інституту А.Є.Селіверстов перевіряють результати обробки грунту.

Сержанти міліції з Ровно комуніст…

Сержанти міліції з Ровно, контролери контрольно-пропускного дозиметричного пункту поблизу села Дитятки комуніст М.Філіпов та комсомолець І.Колесник

Дорога на Чорнобиль. Це безперервний потік машин, іншої техніки з усім необхідним для якнайшвидшої ліквідації наслідків аварії. І щоб був на дорогах, у населених пунктах порядок, несуть свою службу працівники Київського обласного управління внутрішніх справ. Майже постійно в цьому районі перебуває підполковник міліції комуніст В.Д.Козлов, перевіряючи пости, регулюючи їх роботу, чіткість руху, чіткість дозиметричних спостережень за технікою. На допомогу міліції нашої області прийшли десятки добровольців з інших міст республіки. На фото ліворуч – сержанти міліції з Ровно, контролери контрольно-пропускного дозиметричного пункту поблизу села Дитятки комуніст М.Філіпов та комсомолець І.Колесник.

В розташування військової частини…

В розташування військової частини, тимчасово розміщеної в районі Чорнобиля, прийшли листи від рідних та близьких. Листи. Завжди радісні й жадані вони.

Смачні сніданки, обіди, вечері готують…

Смачні сніданки, обіди, вечері готують для воїнів кухарі П.Потикун та О.Чалий.

Начальник зміни реакторного цеху № 1…

Начальник зміни реакторного цеху № 1 В.Гладенко за здійсненням контролю радіаційного стану верху реактора

Постійні дозиметричні виміри робляться в реакторному цеху. На фото ви бачите начальника зміни реакторного цеху № 1 В.Гладенка за здійсненням контролю радіаційного стану верху реактора [1].

…Важкі й напружені будні Чорнобиля. Люди не шкодують тут ні сил, ні енергії, все роблять, щоб швидше ліквідувати наслідки аварії, наслідки біди, що трапилась тут, на атомній. Сьогодні в районі станції працюють поряд посланці багатьох міст країни – Москви, Ленінграда, Запоріжжя, Одеси, Свердловська, Новосибірська… Посланці єдиної дружної сім’ї, об’єднані почуттям любові до рідної Вітчизни, турботи про все, що відбувається довкола, почуттям братерської взаємовиручки.

Спеціальний спільний випуск: Київська правда, 1986 р., 15.06, № 142 (18624) + Ленинское знамя, 1986 г., 15.06, № 138 (12632).

[1] Цей знімок був надрукований ще раз (“Героїчні будні” під 23.06.1986 р.), але там його автором названий не Д.Злобінський – фотокореспондент “Київської правди”, а В.Зуфаров – фотокореспондент ТАСС, що я вважаю більш імовірним, бо чого б це кореспондента рядової обласної газети пустили на реактор. Але може бути й таке, що ані Злобінський, ані Зуфаров до цього знімку не причетні, надійшов він зі спільного джерела, і КПСС в одному випадку призначила для нього одного автора, а в другому – іншого. Може бути й таке, що знімок зроблено не на ЧАЕС, а десь на іншій станції з реактором РБМК.