Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 3 липня 1918

місто Київ

Зводка про настрій населення Київщини від 1 по 15 червня 1918 року по відомостям одержаним від повітових старост

По Чигиринському повіту. В ніч на 3 червня у Давида Жижки в с[елі] Турії украдено трьох коней. В м[істі] Олекснадрівці у Гершка Любашевського покрадені різні речі на суму 2 000 карб[ованців]. В с[елі] Головківці четверо невідомих озброєних злочинців напали на будинок Марії Кузик і ограбували її. 3 червня, на їхавших з базару з м[іста] Чигирина селян Сергія Пшеничного і Дем’яна Сліпченка напали троє невідомих озброєних злочинців і ограбували їх. В той же день п’ятнадцятьма озброєними злочинцями був зроблений напад на їхавших тим же самим місцем селян Степана Кириченка і Івана Стеблина, котрі злочинцями були ограбовані, один з злочинців затриман. По Кам’янській волості німцями обідрано у населення чотирнадцять рушниць. В с[елі] Куликівцях шайка невідомих озброєних злочинців напала на маєток селянина Митрофана Биченка, відкрила стрілянину і спалила його хату, 5 червня, на їхавшого з м[іста] Медведівки Овсія Овсієвича напало четверо невідомих озброєних злочинців, котрі пограбували і зарізали його, Овсієвича.

В с[елі] Одашівці у Никіна Проценко зроблена крадіж різних річей. В с[елі] Куликівцях невідомими озброєними злочинцями ограбований в власній хаті Василь Силецький. 6 червня, по дорозі в с[ело] Головківку чотирма невідомими озброєними злочинцями ограбован Гершко Розумовський. В Кам’янській волості німцями відібрано у населення дві рушниці і двадцять два патрони. В с[елі] Рубаному Мосту німецькою владою заарештовані за підбурування селян до грабунку господарського майна Андрій Тищенко, Каленик Щербина, Сергій Заверуха і Іван Столбовий, при чім один з заарештованих Грицько Заверуха, який намірувався втікати, був забитий. 7 червня у м[істі] Златополі у Сергія Масленикова і Нуся Горсуня з їх будинків невідомими злочинцями покрадені різні речі.

В с[елі] Суботові при обеззброюванні населення німцями було випущено до двадцяти артилерійських снарядів, при чім були вбиті троє селян, а також заарештован голова волосної земельної управи Антін Гуголька. 8 червня, в лісі біля с[ела] Бовтишки невідомими злочинцями вбито з метою грабунку, служачого землевласника Йосипа Вербицького, 9 червня в м[істі] Чигирині від підпалу невідомими злочинцями згоріли хати і сараї Єфрема Кузьменка, Василя Котляренка і Павла Коваленка, при чім в хаті Коваленка згоріли дружина його Марія і дочка Ганна. В ніч на 10 червня, з Кам’янського цукроварного заводу невідомими злочинцями викрадено різних річей на суму 11 630 карб[ованця]. В с[елі] Прутівцях у селян Мирона, Стратона і Олекси Базиків від невідомої причини згоріли їх будинки.

10 червня, в с[елі] Нижчих Верещаках до керовничого маєтку Казарінова Шпаченко, явились чотири невідомих озброєних злочинці, котрі ограбили у нього, Шпаченка, гроші і різні річі всього на суму 15 300 карб[ованців]. В зв’язку з цим нападом почали ширитись чутки, що нібито ті самі злочинці з своїми товаришами мають також припинити роботу в с[елі] Нижчих Верещаках на свекловичних плантаціях Олександрівського цукроварного заводу, і що навіть деяким з робітників, ті злочинці вже і погрожували за те, що вони працюють на плантаціях, а через те все 11 червня ніхто з робітників на роботу не вийшов.

В с[елі] Щабельниках троє невідомих озброєних злочинці напали на хату Кіндрата Горбаненка і ограбили у нього 2 000 карб[ованців]. В м[істі] Медведівці шайка озброєних невідомих злочинців ограбувала Арона Дембурга. В ІІІ частині державної варти в багатьох маєтках землевласників, під впливом агітації невідомих осіб, праця майже цілком припинилась. Небажання виходити на працю робітники пояснюють низькою заробітною платною. В ніч на 13 червня, в м[істі] Златополі згоріло мешкання для миття посуди і холодильник в пивному заводі, котрі належать М. Ароновському.

В с[елі] Головківці шайка невідомих озброєних злочинців до тридцяти чоловіка вчинила напад на місцеву державну школу, де находились різні річі, майно і посуд, знесені селянами с[ела] Головківки з числа пограбованих ними з маєтків наслідників Терещенка. Шайка злочинців побила посуду, поламала меблю, а решту річей розграбила. По дорозі між Капітанівкою і Златополем найдено труп селянина Дмитра Музики, вбитого певно з метою грабунку. В с[елі] Зам’ятниці з хати Марії Запкової украдено два машинних паси і три куски полотна, є підозрілі. В ніч на 14 червня, в с[елі] Нові Осоті невідомим злочинцями обікрадена церква, з котрої взято п’ять листів облігацій на 1 000 карб[ованців] і дев’ять книжок ощадної каси на суму 13 579 карб[ованця] 81 коп[ійок].

По Черкаському повіту. В ніч на 3 червня в с[елі] Бузівці невідомими злочинцями ограбован Антін Тараненко і в хату Нестора Найди також невідомо ким кинуті дві бомби, від вибуху яких вбита дочка Найди і поранені його жінка і дві дочки. 5 червня, в м[істі] Орловцях затриман отаман шайки розбишаків Грицько Лисенко. 7 червня, на Байбузо-Білозірську волосну управу напало десять озброєних злочинців, котрі забили охоронявшого касу К. Старобора, а трьох інших обеззброїли і забрали з управи желізну касу з грішми в кількості 354 566 карб[ованців] 33 коп[ійки], частина злочинців затримана.

В ніч на 8 червня в м[істі] Городищі вісім невідомих озброєних злочинців стріляли в помічника агента Міністерства земельних справ Фавича, але його не поранено. В селах Попівці, Тернівці і Санжарисі селяни підготовляли виступ до пограбування економічного майна, але вжитими заходами міліції і німецького війська до виступу не було допущено і селяни були обеззброєні, при чім при обеззброєні деякими селянами був зроблений опір німецькому військові.

В повіті зараз спокійно за винятком Матусівської, Петропавловської, Городищенської і Деренковецької волостів, котрі межують з Звенигородським повітом. 7 червня, з с[ела] Вербовець Звенигородського повіту в с[ело] Петропавлівку Черкаського повіту приїжджало скілька душ озброєних селян і просили петропавлівських селян допомогти їм в боротьбі з німцями, коли ж ті селяни повертались в с[ело] Вербовець їх по дорозі здибав отряд міліції, і між селян і міліцією почалась перестрілка, під час якої двоє селян забито, а шість заарештовано. Всім тім подіям, які зараз відбуваються в Звенигородськім повіті селяни Черкаського повіту надають велике значіння і в зв’язку з цим настрій в них піднятий, вичікуючий. Наслідком подій являється те, що селяни перестали повертати розграбоване ними раніш економічне майно, а також відмовляються виходити на економічні польові роботи.

9 червня, по дорозі до м[іста] Мошни шістьма невідомими озброєними злочинцями ограбовані різні особи, які їхали на восьми підводах, при чім вистрілом був поранений їхавший на підводі священик. В с[елі] Макіївці невідомим злочинцем вбитий вистрілом з рушниці місцевий сельський голова Новохатько і поранена його дружина. В м[істі] Городищ невідомі злочинці ограбили у Хайцмана 1 200 карб[ованців]. В м[істі] Матусові невідомі озброєні злочинці напали на хату О. Климового і ограбили у нього 3 000 карб[ованців].

В с[елі] Змайголовці два невідомі злочинці вбили з метою грабунку Г. Курінного і ранили його сина Костя. 10 червня, в с[елі] Куцівці селяни робили потраву економічних кормових трав. 11 червня, в с[елі] Станіславчикові товпа селян забрала з сільської управи сорок вісім рушниць і утікла. 12 червня, в м[істі] Матусові від підпалу згоріла економічна воловня. В с[елі] Драбовці товпа селян забрала з сільської управи чотирнадцять рушниць і розбіглась. Вживаються заходи до повернення забраних рушниць.

По Радомишльському повіту. 25 травня в лісі Андрія Мультана біля села Дубівки гурт людей зазначеного села самочинно проваде рубку гаїв, коли для припинення рубки прибув на місце помічник начальника міліції участку Рудковський з трьома міліціонерами, то один із злочинців побіг в село, зібрав там до тридцяти чоловік озброєних рушницями селян, котрі напали на Рудковського і міліціонерів, не маючи змоги оборонятись, Рудьковський з міліціонерами хотів утікти, але вдалось утікти лише міліціонерам, а Рудьковського було поранено кулею, а потім було зроблено ще кільки і штикових ран, нанесені Рудьковському рани не загрожують його життю.

На другий день в с[ело] Дубівку прибув отряд міліції з німецьким військом, які затримали вісім чоловік злочинців. Ніч на 1 червня, невідомим озброєними злочинцями в Рудні Мигальські була ограбована на 25 000 карбованців контора маєтку графині Браніцької. В ті ж самі деревні по розпорядженню німецької влади, німецьким військом були зроблені деякі арешти, при чім при арешті одного чоловіка вбито німецькими солдатами.

По Київському повіту. 29 травня на х[уторі] Церковщині селянами вбито Федіра Гіренко за те, що він хтів ограбувати сарай. 30 травня в Голосіївському лісі невідомими озброєними злочинцями ограбовані Ілля Литвиненко і Адольф Зілінський, по розслідуванню двох з злочинців затримано. В с[елі] Семеніївці селяни Володимир і Йосип Макляки вчинили бійку, для припинення якої, по проханню Марії і Володимира Макляків, німецький комендант послав трьох німецьких солдат, коли німці наблизились до хати Макляка звідти вискочив Адам Макляк з рушницею, котру направив на німців, побачив це німецькі солдати вистрілили і забили його, Макляка.

1 червня в Хотівській волості злочинцями з монастирської лавки пограбовані різні речі, двоє злочинців затримано. 2 червня в м[істі] Ржищів Ігор Бабченко поранив тяжко штиком Костя Горбенко. На ст[анції] Фастова німецький вартовий А. Штанько випадково вистрілом з рушниці поранив хлопчика Ісака Янкелевича, який скоро після того помер.

В с[елі] Білогородці з мельниці О. Освієнка покрадено муку і зерно, злочинці затримані. 5 червня в Красногорському лісі найдено забитим Макара Матюшко, якого як виявилось було забито з метою грабунку, злочинці викриті і затримані. В с[елі] Березівці з мельниці П.Хопти покрадено муку і зерно, злочинці затримані. В ніч на 11 червня, по Ковельські залізній дорозі, недалеко від села Білич ограбован невідомими злочинцями залізнодорожний сторож Степан Карасюта і його зять П. Олепників, при чім один з злочинців вчинив насилля над малолітньою дочкою сторожа. 13 червня в с[елі] Язвинці невідомими злочинцями вбито чотири чоловіки. Взагалі ж настрій населення в повіті більш-менш спокійний.

По Канівському повіту. 10 червня отряд германських військ виступив з міста Корсуня в район, який був охвачений повстанням, за с[елом] Петрушки один з германських отрядів був обстріляний повстанцями. Тут германцями були затримані повстанці, які були розстріляні, крім того германцями на полі в житі були затримані три мешканці з села Петрушок, два з котрих по розпорядженню германського командування були наказані тілесно і відпущені, а третього вони взяли з собою. Далі, коли германський отряд підходив до с[ела] Квіток, то звідти по ньому начали стріляти повстанці, тоді германці відкрили по с[елу] Квітки гарматний вогонь, повстанці відповідали з рушниць і кулеметів і нарешті відступили далі в Звенигородський повіт, при чім захватили з собою з с[ела] Квіток міліціонера Кузьму Чимириченка, котрого мучили. Від гарматного вогню згоріло в селі Листвині три хати, в с[елі] Петрушках одна хата і в с[елі] Квітках десять хат.

По Липовецькому повіту. Ніяких особливих вчинків не було, настрій населення спокійний.

По Сквирському повіту. В лісі біля села Володарки находяться повстанці, які забрали зброю з канцелярії володарської міліції і приймали участь в боях з германцями в Таращанському повіті, до них пристають багато нових повстанців. В с[елах] Володарці, Паволоч і Ходорків організовуються, під керівництвом старшин, з місцевих селян «червоні сотні», метою яких є вигнати германців і скинути владу гетьмана. Є багато агітаторів з інших губерній, по селах у них є багато прихильників. 11 червня в с[ело] Мархалівку з’явилось п’ять озброєних агітаторів, які забрали у старости рушниці, наказали селянам озброюватися і рушати в с[ело] Руде Село, де міститься їх штаб. Організаторами збройного виступу в с[елі] Мармулівці являються селяни Василь Вайцешук, Данило Степанюк і Лазар Задвірний. З с[ела] Косівки повстанці рушили в Таращанський повіт. З сел Антонова, Лавриків і Терешок відправлено в Таращанський повіт біля двохсот рушниць і один кулемет.

В с[елах] Рубченцях і Рудому Селі є повстанці з чотирма кулеметами і звідти має бути напад на Сквирський повіт. Дуже небезпечними селами являються такі: Терешки, Антонів, Лаврики, Рубченки, Руде Село, Капустинці, Чипіжинці, Володарка, Логвин, Тарган і хутір Злодієвка. Біля села Дерганівки германський отряд, не допускаючи порубки ліса, поранив одного селянина, коняку убив одну коняку. В Ружині було непорозуміння між козаками і германським військом на грунті роззброєння населення і відібрання награбованого майна, непорозуміння виникло завдяки неправдивій скарзі місцевих жидів на козаків, але неправдивість скарги виявилась і непорозуміння ліквідовано. В повіті в останній час знов почались анархічні виступи селян.

11 червня при с[елі] Вербовець тяжко ранен в шию директор Яроповецького заводу Стефан Граф. В с[елі] Строкові убитий селянин Макар Данилюк. В с[елі] Зарубинцях убитий селянин Кузьма Данилюк. Підпалюють селян преданих владі гетьмана. 11 червня спалені будинки Семена Мельника, 12 червня, в с[елі] Западні спалені будинки землевласника Арсеня Волкова. Ідуть також потрави. По повіті іде широка агітація членів спілки, бувших земельних комітетів і ради против гетьманської влади, а також німців. Формуються банди «червоного козацтва». Звертає на себе увагу бойова організація «червоний стяг», котра шляхом насилля заставляє селян приймати участь в боротьбі з владою, серед керівників «червоного стяга» є чимало інтелігентних сил, і які, начебто, мають необхідні кошти.

Губерніяльний староста Чарторижський

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 86-90.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 87-91.