Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 7 серпня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище Київської губернії за час з 28 липня по 4 серпня 1918 року по відомостям, одержаним від повітових старост

1) Загальний настрій населення

По Чорнобильському районі в настроєві населення відмін не було.

По Київському повіту настрій населення неспокійний.

По Васильківському повіту з 28 липня по 1 серпня настрій населення спокійний. 3 серпня в районах зайнятих повстанцями селяни проявляють ворожість до поміщиків.

По Канівському повіту населення заспокоюється, завдяки присланому германському військові.

По Липовецькому повіту настрій населення спокійний.

По Таращанському повіту настрій населення м[іста] Таращі і його околиць, отстояних від повстанців, зважаючи на події 12 і 13 липня в Таращі і повіті, а також і на те що більша частина повіту находиться під владою повстанців, трохи не спокійний. Відношення населення до повстанців вороже і повне бажання установлення твердої влади.

По Звенигородському повіту відмін в настроєві населення не було.

По Черкаському повіту відмін в настроєві населення не було.

По Радомишльському повіту відмін в настроєві населення не було.

По Уманському повіту настрій населення спокійний.

По Сквирському повіту відмін в настроєві населення не було.

2) Найбільш гострі випадки, розбишацькі напади і відпорна сила влади

По Васильківському повіту. В с[елі] Розалієвці отрядом варти вбитий, як тікав, зачинщик грабунку економій Романа Фоменко. Невідомими злочинцями вбито на дорозі проїжджаючого на коні економа маєтку Владиславка Станіслава Ротовського. Підозріння падає на селян с[ела] Красноліс, у яких германський отряд потребував видати виновних, наложив на с[ело] Красноліс контрибуцію 40 000 карб[ованців], в рахунок котрої взяв вже сорок корів з тим, що вони будуть повернені, коли видадуть виновних на протязі чотирьох днів. В м[істі] Біла Церква невідомим озброєними злочинцями зроблено напад на мешкання Вольфа Охтенберга і Меера Фурмана у яких пограбовано речей і грошей на суму 5 100 карб[ованців]. В ніч на 28 липня невідомими злочинцями вбито і пограбовано селянина с[ела] Снігурівки Федіра Губського. Запідозрені у убивстві Михайло Губський і Андрій Шараєвський затримані, і розслідування ведеться. В останні дві ночі 30 і 31 липня шайки таращанських повстанців роблять набіги на Васильківський повіт, котрий межує з Таращанським. Шайки були в селах: Чупири, Озерно, Черкаси, Бикові Греблі і Сорокотягах. В Чупирі і Озерно ограбили декілька економічних коней. В с[елі] Черкас обстріляли мешкання чинів варти і в Сорокотягській економії шайка чоловік в двадцять захватила служачих Лясоту і Білостоцького і повела їх у поле де Білостоцького вбили, а Лясоту тяжко поранили і його після того було доставлено в Білу Церкву. Про це повідомлено Київського губерніяльного коменданта і штаб XXVII германського запасного корпусу.

1 серпня банди повстанців з Таращанського і Звенигородського повіту перейшли до Васильківського повіту через с[ела] Насташки і Острів перейшло в невідомому напрямку до п’ятисот кінних повстанців. В с[елі] Житнигорах заночував досить великий отряд повстанців з кінницею і артилерією, котрий 1 серпня взяв п’ятнадцять коней, харчі, забив одного селянина, який не хотів віддавати їм вола, зібрав сорок фурманок, направився по дорозі в с[ело] Савинці, Телешівка. Про це повідомлено штаб XXVII германського запасного корпусу та директора Департаменту державної варти.

1 серпня через с[ело] Житнигори пройшло кілька отрядів повстанців в напрямку на Канівський повіт. В ніч на 2 серпня, в с[елі] Острові появилась значна банда повстанців. В с[елі] Вінцетівці банда повстанців розстріляла урядника Гренченка і вартового Кутасевича, і в економії, при тому ж селі, розстріляла чотирьох служачих. В с[елі] Мар’янівці вбито з метою грабунку селянку Францішку Пашкевич і одну селянку поранено. В вагоні прибувшого в м[істо] Білу Церкву потягу знайдено зв’язаними двох артільщиків і двох стражників, котрі заявили, що у них на перегоні між ст[анціями] Устимовка – Паляниченки ограбовано 918 428 карб[ованців], які вони везли для розплати на ст[анцію] Вознесенську. Розслідування ведеться. Про це повідомлено штаб XXVII резервного германського корпусу, Міністра внутрішніх справ і директора Департаменту державної варти.

По Канівському повіту. Банди повстанців піл натиском германських військ відійшли з Корсуня по дорозі на с[ело] Стеблів, преслідування германцями повстанців продовжується, повстанці відійшли від с[ела] Стеблівка і затримуться між с[елами] Сидорівкою і Медвином. В ніч на 31 липня в с[ело] Тептіївці невідомими злочинцями ограбований в своїм помешканні Леонтій Онищенко на 10 000 карб[ованців]. Розслідування провадиться. 3 серпня по дорозі між с[елами] Маслівкою і Степанцями вбито невідомими злочинцями, з метою грабунку мешканця м[іста] Каніва Бенціона Котряла. Розслідування проводиться.

По Сквирському повіту. В ніч на 28 липня, банда зробила напад на економію Тадієвка, захватила коні та інше майно і утікла в Таращанський повіт. В с[елі] Сокольче невідомими обстріляно дім головного управителя Терещенка. 30 липня в с[елі] Ярешках Іван Коржук застрілив свого односельця Рудюка. В с[елах] Березні і Торгані отряд вартових було обстріляно з боку повстанців.

По Таращанському повіту. 29 липня германські війська повернули до повіту. 1 серпня повстанці числом до трьохста душ пройшли через села Чернино, Рокитне і Житнигори. Про це Таращанський повітовий староста повідомив Васильківського повітового старосту.

По Звенигородському повіту. В ніч на 29 липня, в м[істі] Лисянці розбишацькою бандою вбито двох жидів і спалено один будинок. Біля Звенигородки зібралось двісті кінних партизанів, певно з отряду розбитого у Корсуня, про це повідомлено германську владу. 31 липня вночі, в м[істі] Звенигородці повився роз’їзд повстанців в числі двох чоловік, які після перестрілки були затримані. В с[елі] Топильно з’явилося п’ять озброєних бандитів, котрі вимагали від служачих економій щоби вони покинули її, про це повідомлено германську владу. В районі Ольшани деякі економії під погрозою повстанців покинуті служачими. Повітовий староста віднісся з проханням до хліббюро щоби такі майна воно взяло під свою опіку.

По Уманському повіту. В ніч на 28 липня, озброєна банда з Гребінки Таращанського повіту більш як тисяча чоловік при двох гарматах і великому числі кулеметів ввірвалась в м[іста] Буки і Антонівку, вбила сім душ, в тому числі двох вартових, і пограбила населення.

По Черкаському повіту. 1 серпня в Черкасах адміністраційно заарештовано за агітацію і ворожнечу проти існуючого уряду предсидателя міської думи Володимира Петрова.

3) Закриття, розпуск громадських і професійних організацій та арешти заслуговуючи особливої уваги

Закриття, розпусків організацій не було. За шкідливу агітацію заарештовано селянина с[ела] Барахти Васильківського повіту Пимена Карпова Парубченко.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт, коли він зламувається або в ньому зробилася велика одміна

По Канівському повіту. Збір врожаю підхожує до кінця.

По Васильківському повіту. 29 липня збір врожаю закінчується. 1 серпня розпочато молотьбу хліба. 2 серпня провадиться збір яровини і молотьба озимини, але за недостачею молотильних машин провадиться слабо.

По Звенигородському повіту. Деякі маєтки залишились без завідуючих, селянам наказано зробить всі роботи і охороняти врожай. Представникові хліббюро запропоновано прийняти на себе експлуатацію цих маєтків.

По Таращанському, Черкаському, Київському і Чорнобильському повітам відмін не було.

5) Становище продовольчого питання

По Васильківському повіту. 28 липня становище продовольчого питання стоїть дуже гостро і з кожним разом все гіршає. 3 серпня недостачі в продовольчих продуктах нема, але завдяки спекуляції населення находиться в безвихідному становищі.

По Київському повіту. Становище продовольчого питання тяжке і з кожним днем все погіршується.

По Канівському повіту. Недостачі в продовольчих продуктах не відчувається.

По Сквирському повіту. Продовольчою управою зроблені запаси хліба в 1 500 пудів.

Губерніяльний староста Чарторижський

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 364-367.

Копія директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 187-190.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 108-111.