Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 15 серпня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище населення Київської губернії за час з 4 серпня по 11 серпня 1918 року по відомостям одержаним від повітових старост

1) Загальний настрій населення

По Київському повіту. 4 серпня настрій населення неспокійний, особливо в с[елах] Леонівці і Ставках. 10 серпня в настроєві населення наступає спокій.

По Васильківському повіту. Настрій населення, в зв’язку з появою повстанців, неспокійний.

По Таращанському повіту. З виходом головних банд повстанців в повіті помітно заспокоєння. 8 серпня настрій населення неспокійний.

По Сквирському повіту. В зв’язку з перебуванням в повіті повстанців, настрій населення неспокійний.

По Звенигородському повіту. Становище без змін.

По Канівському, Чорнобильському, Черкаському і Бердичівському повітах становище без змін.

2) Найбільш гострі випадки, розбишацькі напади і відпорна сила влади

По Васильківському повіту. Банди повстанців агітують серед селян про мобілізацію до їх отрядів, а також збирають відомості про те, де находяться чини варти. В с[елі] Бирюках невідомий злочинець, який назвався большовиком селянином с[ела] Черкас Порфиром Іоаникієвим Шабельником, забив завідуючого економією Браницької Ромейко. Бандит утік. Біля с[ела] Чупира в полі під стіжком знайдено труп жида Мойсея Цалева Вишневецького вбитого, мабуть, бандитами. На проїжджавших з Ставищ до Б[ілої] Церкви жидів Овсія Дядькіна і Нусена Лисняка зроблено напад шістьма розбишаками, які ограбили у першого 200 карб[ованців], а у другого 85 карб[ованців] і годинник. Заарештован в порядкові охорони селянин с[ела] Телешівки Петро Корніїв Піскун. Невеликі шайки повстанців з’явились в лісах с[іл] Вороничі, Чупирському і Гострій Могилі з метою розвідки.

По Київському повіту. В с[ело] Черняхівку надійшли банди повстанців до двох тисяч душ, яка має намір переправиться через Дніпро коло с[ела] Витачів на полтавську сторону. В с[елі] Трипіллі з’явились невеликі банди повстанців з десяти – п’ятнадцяти душ з місцевих селян, котрі хотять приєднатись до повстанців, коли вони прибудуть у Черняхівку, в Трипілля надіслан отряд варти про це повідомлено германське командовання. В місцях переходу банд повстанців серед селян помітно хвилювання. В с[елі] Ставах селяни хотіли розгромити економію д[ому] Гессе, але висланий отряд варти не допустив до цього. В полудневі частині повіту з’явились незначні банди повстанців.

По Сквирському повіту. Збільшилися агітація і випадки вбивств і грабунків. В с[елі] Рогачі населення вчинило самосуд над трьома грабіжниками. В с[елі] Лаврики в дім Майбородюка невідомими кинута бомба. В Попельні вбито агітатора. В ніч на 7 серпня почалось большевицьке повстання навколо Сквири. На Сквиру наступають три банди повстанців: від Ружина до трьохсот душ, від Самогородки до двохсот тридцяти душ і від Великих Єрчиків до ста душ. Банди роблять набор селян і грабують майно, стрілянину чути з обох сторін Сквири. Місцевого гарнізону не досить і германський комендант телеграфував про присилку допомоги. Про це повідомлено п[ана] Міністра внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти і послана телеграма в Житомир германському комендантові про присилку допомоги.

В ніч на 7 серпня відкриті банди большовиків в с[елі] Селезнівці – Єрчиківському лісі, Шапіївці і Самгородкові. Грабують економії. 7 серпня банди большовиків одійшли, збираючись біля Самгородка, забирають з собою молодих хлопців. При перестрілках з військом вбито з боку війська один офіцер і чотири козака. В районі Городище – Пустоварівка відкриті значні банди большовиків, добре організованих, котрі нібито мають шість гармат, з яких дві тяжких. В Городищі ограбовано касу фабрики на 17 500 карб[ованців], взято дванадцять коней і два вози майна. В Володарці з’явились кінні роз’їзди і попередні частини повстанців, які мабуть перейшли з Таращанського повіту.

Отримано відомості, що 8 серпня у вечері в районі Новофастова був бій меж германським військом і повстанцями, останні понесли дуже великі втрати. В Воробіївці банди завербували до ста душ селян, забрали тридцять економічних коней і забили двох вартових. З Воробіївки повстанці направились в Кривошиїнці. Сили їх мешканці визначають в п’ять тисяч душ, але це певно трохи збільшено. Під Березном був бій з большовиками 8 серпня з 4 годин ранку до 6 год[ин] вечора, у вартових вийшли всі патрони і зіжувався кулемет, після чого вони примушені були втікати, залишив двадцять чотири рушниці. Всі дороги захвачені повстанцями, окрім одної на Попільню. Банди до цього часу виступають не разом, що спасає становище місцевої влади. Ранком 11 серпня одбито напад повстанців з трьох боків на Сквиру. Бій тягнувся з 4 до 8 годин ранку, повстанців вбито сто п’ятдесят душ. Становище критичне, позаяк в Сквирі находиться не дуже значний гарнізон, а напад з боку повстанців може повторитися. Про це все повідомлено п[ану] Міністру внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти і про присилку допомоги послано в штаб XXVII германського корпусу, до германського командування в Житомирі і германських комендантів Козятина, Фастова і Білої Церкви.

По Канівському повіту. В ніч на 6 серпня невідома банда обстріляв, спалила в Лазурській економії конюшню, дві клуні, млин і склад сільських земельних машин, 700 пудів пшениці і парову молотилку. Розслідування і розшук провадяться. 7 серпня вранці в лісі Мартиновського маєтку невідомими злочинцями ограбовано чотири селянина Шевченко 500 карбованців. В ніч на 8 серпня, в с[елі] Ромашках на хату селянина Дяченко зроблено невідомими злочинцями напад і пограбовано у нього гроші і різні річі, один з злочинців затриман. В с[елі] Сапках чинами варти затримано чотири озброєних кінних розвідчика повстанців: Фоменка, Кривошею, Романенка і Кушнеренка, котрі передані германському комендантові Миронівки. В Медвині селянами вбиті три брати Саратуки, за крадіж хліба з поміщицького поля.

По Уманському повіту. 5 серпня в с[елі] Кривцях Хижнянської волості при охороні молотилки вбито троє вартових і один поранен.

По Бердичівському повіту. Затримані вбивці Заверуха, Останюк, Барбалюк і Лійка хотіли утікти і були застрелені.

По Звенигородському повіту. В ніч на 3 серпня в с[елі] Ганжалівці бандитами вхоплена Жардецька 17 років, про це повідомлено германське командування. 5 серпня вночі біля с[ела] Орлів розбишацькою шайкою вбито четверо невідомих людей, при чім при них залишена записка з погрозою вбивства того, хто осмілиться поховати ті трупи.

По Чорнобильському району. 1 серпня заарештовано за агітацію проти германських військ і погрозу проти п[ана] Гетьмана і державної варти селянами м[іста] Хабне, Осипа Миколайовича Міщенко.

По Черкаському повіту. В ніч на 4 серпня в Черкасах троє озброєних револьверами грабіжники влізли в будинок Хаїма Медвинського, зв’язали його і всю сім’ю і ограбили 1 225 карб[ованців] і різні речі на 6 560 карб[ованців]. В ніч на 4 серпня невідомими злочинцями обстріляно з рушниць Михайлівську економію Балашової. До розшуку грабіжників вжиті заходи.

3) Закриття, розпуск громадських і професійних організацій та арешти заслуговуючі особливої уваги

По Васильківському повіту. Заарештовані в порядкові охорони селяни с[ела] Черкас Лук’ян Нікітін Шабельник і с[ела] Красного Лаврентій Марків, Іларіон Лаврентієвич і Степан Лаврентійович Слободянюки.

По Київському повіту. Заарештовано германською комендатурою сорок три особи, котрі розграбили маєток княгині Гагариної «Гороховатку».

По Сквирському повіту. 11 серпня германським комендантом заарештована народна управа, котра мала зв’язок з повстанцями, які напали на Сквиру.

По Черкаському повіту. 3 серпня адміністраційно заарештовані за приналежність до розбишацької шайки селяни села Млієва Кондрат Руденко, Сидір Мінько, Іван Галич, Микола Гладкий, Іван Кошеленко і Йосип Ковела.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт, коли він зламувається, або в ньому зробилася велика одміна

По Київському повіту. Приостоновлені роботи в с[елах] Бендюгівців, Гороховатці, Мировці і Григорівці, зважаючи на те, що там знаходяться повстанці. 8 серпня робота продовжується, чутки про те, що в с[елі] Тетянівці і інш[их] селяни грабують економічний хліб не підтвердились. Розпочався збір ярових хлібів.

По Сквирському повіту. Оранка на пар затримується, завдяки агітації проти того, щоби не вбирати хліба.

По Васильківському повіту. Молотьба продовжується, оранка на пар кінчається. Сільськогосподарські роботи проходять успішно.

По Канівському повіту. Більша частина землі виорана під озимину. Оранка останньої частини землі затрималась завдяки дощам. Збір озимого хліба закінчується, розпочався збір ярових хлібів.

По Черкаському повіту. Сільськогосподарські роботи провадяться нормально.

5) Становище продовольчого питання

По Київському повіту. Продовольче питання тяжке і з кожним днем погіршується.

По Васильківському повіту. Продовольче питання тяжке і з кожним днем погіршується. Ціни ростуть.

По Черкаському повіту. Ціни на все збільшуються з кожним днем, помічається недостача борошна і фуражу.

Губерніяльний староста Чарторижський

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 359-362.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 112-115.