Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 25 червня 1918

місто Київ

Зводка про настрій населення Київщини од 15 по 22 червня сього року по відомостям одержаним від повітових старост

По Сквирському повіту. Поступають відомості о формуванні банд «червоної сотні» в Володарській, Паволочській і Ходарківській волостях. Банди направляються до Таращанського повіту для боротьби з німцями. З кожним днем росте серед населення тревожний настрій більш хвилюються в Ходорківській волості. В Лучинській, Ходорківській і Корнинській волостях провадиться організована агітація селян, рубають ліса, роблять пожежі і грабунки. В Ходорківсьму заводі 16 червня забастували робітники. Було тревожно на північ залізниці до Дідівщіни, Кошлани, Ходорков та Бровки.

Для подавлення безпорядків повітовим старостою командирувались отряди в Корнин Лучинський район а також губерніяльним старостою було повідомлено 16 червня ч. 2141 губерніяльного коменданта про негайну надсилку на повіт німецького війська. За 17, 18 і 19 відомостей не було. 21 червня о 5 год[ині] дня з місцевої тюрми утікло тринадцять арештантів, в час борьби вбито: старший надзиратель, вартовий козак, арештант і житель, а також ранений надзиратель. Вжиті заходи щодо поїмки арештантів. 17 червня в Самгородці грабіжниками ограбовано у Лева 30 000 кар[бованці]. 20 червня в Володарку з Таращанського повіту вторглась банда большовиків, арештувала і обеззброїла міліцію. Було командировано два отряди варти і прийнятими рішучими мірами все припинено і банди вигнані. Населення приступило до обработ[ки] свекли.

По Бердичівському повіту. На їхавшого з села Нової Греблі в Прилуки посесора Богдашевського кинута бомба, він вбит. Убивший утік, співучасники затримані. За 16, 17, 18 і 19 числа відомостей не одержано.

По Уманському повіту. Неспокійний настрій продовжується. Залізнодорожні станції розграбовано на 14 600 карбованців. В Ладижинські волості вбито два чоловіка, крім сього в повіті зроблено декілька розбишацьких нападків на багатьох селян. Шайка повстанців держиться північної частини повіту укриваясь в лісах. З приходом німецьких військ стало замічатися заспокоєння сільського населення. За 18 і 19 числа відомосте не одержано. Вживаються всі заходи щодо встановлення на повіті порядку та спокою.

По Васильківському повіту. В Саліховському лісі Острівської волості появились озброєні банди, котрі зайнявши Синявський цукровий завод розграбували живий і мертвий інвентар, бувших там трьох міліціонерів обеззброїли, одного забрали в полон. В селі Синяві укріпились бандити виставивши кулемети, банди роблять призив населення возраста 18 – 40 років. З Синявського заводу прибуло в Ракитно двадцять озброєних бандитів роззброїли і розігнали міліцію. Участкового начальника арештували і увели в Синявський завод, судьба котрого невідома. Хвиля анархії ще перекинулась з Таращанського повіту і захопила Острівську, Озернську і Рокитянську волості. 17 червня на станції Кожанка від розведеного хлопцями костра згоріло п’ять залізнодорожніх сараїв, в одному знаходилося дванадцять ящиків гарматних знарядів, котрі взорвались, жертв не було. За 18 число відомостей не одержано.

По Липовецькому повіту. За всю неділю ніяких випадків не було. Зараз населення не спокійне, бо козаки знаходяться на повіті.

По Канівському повіту. Зробилось повстання в Богуславі під керуванням полковника Павловського, а також робиться насильна мобілізація населення. Становище загрожуюче. Трьома злочинцям зроблено ограбління Рабиновича, Лисиці, Островського, Якубсона і Коберинського, ограблено грішми 1 674 кар[бованців] жечами 4 695 кар[бованців] міри щодо розшукування грабіжників прийняті. Настрій населення підвищений. Розпорядження уряду без присилування населенням не викониваються.

По Чигиринському повіту. В районі сел Масліво і Веселий Кут Златопольської волості повилася озброєна банда большовиків до ста душ. В Лебедині гуртується шайка повтікавши з Звенигородського повіту повстанців, усилилась агітація озброєних про виступлення проти інтелігенції і жидів. У ночі по 19 червня, в с[елі] Оситняжці розстріляно і вирізано сім’ю Зелікова і Медвинського з метою грабіжа. Взяті гроші і жечі. Злодіїв було до десяти душ, котрі ще не виявлені. 19 червня німці обстріляли гарматами с[ело] Берки, ранені маються, вбитих нема.

По Звенигородському повіту. В Лисянці штаб бандитів виставив червоний прапор. Банди продовжують грабувати, вбивати, принуждають населення поступати в роз’їзд. Вечором 20 червня зійшлося до десяти тисяч чоловік з Таращанського і Канівського повітів, загрожують наступанням на м[істо] Звенигородку. Зброя хорониться таємними комітетами. На краю города таємні зборища. Міліція боїться дійствовати. Повідомлено німцям. Німців прибавилось. Лисянці повстанчеський штаб затримує проходячих, відбирає документи, грабує, судить і оправданим дає пропуск з печаткою «Лисянського воїнського земського комітету». В Винограді обеззброєна міліція, порізана інтелігентна сім’я, загрожують ще. З вступленням німецьких військ, банди вільних козаків осаждавших Звенигородку, при відступленні совершили звірське вбивство повітового старости Машіра і його помічн[ика] Солтика.

По Радомишльському повіту. У ночі на 23 червня вбито у своєму хуторі Прибережняках Рудні Миськовські Іван Володимирович, Недашковський і поранена його наймичка. Ким вбито не вияснено. Ведеться строге слідство.

По Черкаському повіту. 21 червня в селі Ташлику розстріляні німецьким військом лічивший себе головою «воєнно-революційного комітету» Олександр Санжаровський і його сучасники Федір і Роман Таганлики і Сергій Личак.

По Київському повіту. Повітовим старостой виявлено, що в межах Будаївської і Хотовської волості в сучасний мент вербуються отряди повстанців. По маючимся відомостям кількість організувавшегося отряда уже доходить до тисяч чоловік, уже мали місце активні виступи частини сього отряду (Будаївка, Круглик, Литовська Віта, Велика Дмитрівка). Для припинення дальнійшої активної діяльності сього отряду, його поїмки, необхідна реальна сила для самого тщательного обеззброєння населення цього району. Місцева міліція розбіглась під страхом нападку. Необхідний для цієї мети особистий німецький отряд, но поки висланий лише батальйон в Боярку, котрий там і розмістився, охороняя цей пункт, но од виступу в помяну міста для обеззброєння і захвата банди повстанців спиняються.

В районі Будаївської і Хотовської волостей, а також селі В[еликі] Дмитровичі бродять озброєнні банди, через що настрій населення цих міст тривожне. Установлена участь в організації цих банд Гвоздовського сільського старости котрого приказано заарештувати. В кінці настойчівих ходотайств командиру німецького батальйона, розміщеного в Боярці, усунутому і знов призначеному, приказано оказать варті повну допомогу к обеззброєнню всіх сіл сього району і переловленню розбишацьких банд. Соответствующе розпорядження повітовим старостою зроблено начальнику державної варти. Село Глеваха обеззброєно німецьким військовим отрядом і в виду одказа населення видати зброю німецькі власті наклали на о[бщест]во Глевахи контрибуцію в розмірі 441 пуд[ів] вівса або ж 16 757 карбован[ців] грішми (считаючи по 38 карб[ованців] пуд).

Губерніяльний староста Чарторижський

Примірник Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 102-105.

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 32-35.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 92-94.