Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 3 серпня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій населення Київської губернії за час з 20 по 28 липня 1918 року по відомостям, одержаним від повітових старост

1) Загальний настрій населення

По Канівському повіту. В повіті неспокійно, в м[істі] Корсуні, та його околиці з’явилось до двох тисяч душ повстанців, 26 і 27 липня настрій населення в повіті неспокійний.

По Черкаському повіту. Відмін в настроєві населення не було.

По Таращанському повіту. Відомостів не одержано

По Васильківському повіту. В південній частині повіту, на кордоні Таращанського повіту, настрій населення неспокійний, позаяк повстанці роблять там розвідку. 21 і 22 липня настрій населення стриманий. 23 липня спокійний. 24 липня в полудневі частині повіту продовжуються розвідки повстанців і агітація серед селян про те, щоб не убирать економічного хліба іначе, як за третій сніп. Агітація успіху не має. 26 липня настрій населення спокійний.

По Сквирському повіту. Відмін в настроєві населення не було.

По Звенигородському повіту. Відмін в настроєві населення не було, за винятком Хижнянської волості, до якої з Таращанського повіту прибуло одна тисяча душ повстанців. 26 липня повстанці очищають північну частину повіту, в другі частині повіту без змін.

По Липовецькому повіту. Настрій населення спокійний.

По Радомишльському повіту. Розбишацькі банди в Коростишевській волості ліквідовано. З 23 по 28 липня змін в настроєві населення не було.

По Київському повіту. Настрій населення неспокійний.

По Чорнобильському районі. Настрій населення в зв’язку з залізничним страйком підвищений.

По Чигиринському повіту. Настрій населення спокійний.

По Бердичівському повіту. Настрій населення спокійний, за винятком жидів, котрі тримають себе нагло, визиваюче і агітують. Заходи проти цього вживаються.

2) Найбільш гострі випадки, розбишацькі напади і відпорна сила влади

По Звенигородському повіту. 20 липня до с[ела] Хижинці прибула партія повстанців до тисячі душ. 21 липня повстанці, організовані в Канівському повіті, зайняли північну частину Звенигородського повіту. Міцні загони їх зайняли с[ела] Лисянку і Ольшану. По чутках повстанці взяли в полон попа с[ела] Лисянки і начальника варти, при чім по чутках останній вже вбитий, про це все повідомлена германська влада. 23 липня. Отряди повстанців зайняли північну половину повіту, їх роз’їзди з’явились в с[елі] Козацькому. Ліва колона числом чотирьох тисяч душ йде лісами з східної сторони Канівському повіту на кордоні Звенигородського повіту, прямуючи на Селищанську цукроварню. По чутках коло с[ела] Тараща Канівського повіту збираються перейти Дніпро. Отряди мають гармати, кулемети та обоз, строга дисципліна, є офіцери-отамани. Повстанці населення не граблять, кажуть, що йдуть проти німців та п[ана] Гетьмана. Правий заслон їх проходить в Звенигородський повіт через села: Хижинці, Журжинці, Моринці і Ольшана, висилаючи в сторону Звенигородки роз’їзди.

Повстанцями вбито начальника варти Генега та вартових Шнайдера і Панасенка. Нема відомостей що сталося з начальником варти Братушенко. Священика с[ела] Моринці, заарештованого повстанцями, випущено. В Ольшанах ограбовано поштово-телеграфну контору. Германський гарнізон м[іста] Звенигородки проти повстанців ніяких заходів не вживає, позаяк він має невелику силу. Про це все дано знати в штаб XXVII германського запасного корпусу, київському губерніяльному комендантові і директорові Департаменту державної варти. 27 липня. В північній частині повіту бродять невеликі партії відставших повстанців, головні сили яких втікли від германських військ.

По Сквирському повіту. В с[елі] Кривому германцями забиті Макар Купинський і Аврум Яблончик. Біля с[ела] Корнина затримані два злочинці, котрі зробили два грабунки та одне вбивство в с[елах] Ярешки і Бровки. В с[елі] Вчорайшем германці забрали без виплати грошей хліб, а видали лиш квитки. По дорозі з Корнина до Сквири убиті в той мент як почали тікати від конвою, слідчо-уголовні арештанти: Федір Краснонос і Олександр Волошинський. В с[елі] Воробієвці невідомими злочинцями вбито Сруля Соболя і Шулима Фукса. 22 липня в с[елі] Рогачах ограбовано і вбито Константна Маковенко і Івана Лещука. В м[істі] Паволоч банда напала на місце замкнення з метою визволити арештантів, голова банди Піляй поранен і затриман. По дорозі з с[ел] Котлярки – Ходорків ограбовані Гунсбург на 20 000 карб[ованців] і Зінчук на 1 347 карб[ованців] в с[елі] Струцівка германцями вбито Карла Пашинського. Розбійники, які приймали участь в вбивстві старшини в Галіченкові, Семен Стеценко и Степан Лабанець, затримані. В Парипському лісі відкрита банда розбишаків коло Самгородка. Троє невідомих покушались ограбувати артельщика Топорівської цукроварні.

По Канівському повіту. 21 липня озброєна банда до п’ятдесяти душ прибула на конях та дванадцяти возах до Сухин на Селищевський цукровий завод, вчинила грабунок помешкання директора цукроварні, котрого не було на той час дома, а також помешкання його помічника. 23 липня банда большовиків ввірвалась в м[істо] Корсунь, обстріляла германський роз’їзд, вбила трьох солдат, тяжко поранила начальника варти Копачевського, котрий не хотів здатись і застрелився, вартовий Стеценко взятий повстанцями, вартовий Вакуленко, спасаючись, кинувся у річку, але був пристрілен бандою. Германський отряд в вісімсот душ відступив до ст[анції] Корсунь, де окопався. Повстанці випустили з місця замкнення шість арештантів. Помічник начальника варти Ушинський і урядник Товбич з книжками, службовими паперами і зброєю одійшли до станції. Новопризначений судовий слідчий захвачений повстанцями. Повстанців рахують до двох тисяч душ, вони находяться в п’яти верстах від Корсуня. З боку села Яблунівка в околицях м[іста] Богуслава також появились банди повстанців, котрі поки що активної діяльності не виявляють. Про це дано знать в штаб XXVII германського запасного корпусу, київському губерніяльному комендантові і директору Департаменту державної варти.

25 липня. Банда повстанців під натиском германських військ покинула м[істо] Корсунь і відступає в напрямку с[ела] Стебліва. В с[елі] Медвин прибула з Звенигородського повіту банда повстанців душ до трьохсот. 27 липня з Звенигородського повіту з’явилися значні сили повстанців, котрі пройшли через с[ела] Медвин – Ісайки – Москаленки і направилась в сторону села Сидорівка. В с[елах] Медвин, Ісайках повстанцями обеззброєні урядник і вартові. Невідомі злочинці, в ніч на 27 липня, обстріляли Береснягівську економію, прислуга розбіглася. Міри до затримання злочинців вжиті. Про все це повідомлено в штаб XXVII германського запасного корпуса, київського губерніяльного коменданта і директора Департаменту державної варти.

По Васильківському повіту. 20 липня в Білій Церкві невідомими злочинцями було зроблено збройний напад на помешкання Йосифа Трахтмана, при чім було ограбовано у нього, Трахтмана, грошей і різних річей на 15 000 карбованців. За умисне знищення економічних посівів і розгром економії арештовано селянина с[ела] Пищики Мартина Березницького. За агітацію проти існуючого строю заарештовані в с[елі] Розаліївці Фома Кузьмин Сухомлин-Лобань і предсидатель волосної управи Іван Гаврилів Бутенко. В порядку охорони заарештовано селянина с[ела] Розаліївки Гордія Лукича Прилипко.

По Київському повіту. Згідно наказові Особистого відділу, зробленого на підставі пропонування германської влади заарештовано начальника VI участку державної варти Куровського, обвинуваченого в організації повстання в Таращанському і Звенигородському повітах.

3) Закриття, розпуск громадських і професійних організацій та арешти заслуговуючі особливої уваги

По Васильківському повіту. Заарештовано в с[елі] Пищики Освяницького за умисне знищення посівів. Розпущена гребенська волосна управа, яка стояла на перешкоді розпорядженням урядової влади. Арештовані в порядку охорони селяни с[ела] Дулицького Антін, Іван, Карпо Михайлові Семенчики.

По Черкаському повіту. 27 липня. За агітацію проти існуючого строю заарештовані в м[істі] Черкасах зубні лікарі Марко Григорович Барський і Іосиф Яковлевич Каган і за належність до большовиків Катерина Олександровна Конюкова.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт, коли він зламувається або в ньому зробилась велика одміна

По Сквирському повіту. В Боровицькій волості гусениця знищила кілько моргів цукрових буряків. Обробка буряків затримується дощами. Вборка хліба продовжується.

По Васильківському повіту. Уборка хліба іде дуже добре на селянських землях.

По всіх останніх повітах жнива продовжуються.

5) Становище продовольчого питання

По Васильківському повіту. Продовольче питання стоїть дуже гостро.

По Київському повіту. Продовольче питання стоїть дуже гостро.

По Сквирському повіту. Становище продовольчого питання критичне. Закриття всіх млинів загрожує спокою. Про це повідомлено Міністерство продовольчих справ і знято прохання щоби було надіслано в повіт продовольчих продуктів.

По Канівському повіту. В повіті недостатку в продовольчих продуктах не відчувається.

З інших повітів відомостей не одержано.

Губерніяльний староста Чарторижський

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 318-321.

Копія директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 322-325.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 105-108.