Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного комісара від 17 вересня 1919

місто Вінниця

Доклад

Додатково до № 14 від 6 цього вересня, згідно обіжнику за № 936 маю доложити про становище в губернії слідуюче:

Липовецький повіт. Діяльність органів самоврядування, а також волосної та селянської адміністрації і суду відновлена; провадиться організація міліції на підставах зазначених в розпорядженнях центральної влади згідно нових штатів, але відчувається брак зброї. Приступлено також до організації сільської самоохорони. Мобілізації в повітах поки що не було, лише провадиться регістрація старшин, урядовців і підстаршин. Випадків антидержавної агітації не помічалось. Відчувається обурення християнського населення проти жидів за велику прихильність останніх до радянської влади, але це явище треба визнавати більш-менш звичайним. Організовано інформаційний відділ, котрий приступив до праці. В справі земельній помічається побажання селян про скоріше наділення землею на умовах приватної власності. Населення повіту відчуває недостаток солі, нафти, мануфактури і взагалі фабрикатів. До заготовки зернових продуктів приступив продовольчий відділ народної управи в контакті з повітовою земельною управою, які теж відновили свою діяльність.

Звенигородський повіт. Відновляється діяльність народної та міської управи. Організується на законних підставах міліція, але на перешкоді стоїть відсутність зв’язку з місцями, позаяк всі телефонні і телеграфні апарати забрані большевиками. Настрій селянства гарний і цілком прихильний до української влади.

Бердичівський повіт. Нових відомостей, крім зазначених в докладі моєму за № 14 не одержано. Особливо посилається копія докладу мойого помічника Джоліва від 15 вересня б[іжучого] р[оку] під № 25.

Уманський повіт. За час звільнення повіту від большевицької влади до останнього наскоку большевиків на Уманщину про становище повіту маються такі відомості. Повітовий комісаріат розпочав працю в такому складі: комісар Д. Новак і помічники його М. Слухай і М. Волковський, котрі були до окупації Уманщини большевиками. Нарешті М. Волковський від посади відмовився і до виконання другого помічника комісара вступив П. Дорошенко. Діяльність народної та міської управи була відновлена. Місцева влада помічала, що за час панування комуністів на Уманщині розрослась до надзвичайних розмірив анархія, боротьба з котрою вимагала необхідності пристосовувати велику озброєну силу, котрої в розпорядженні комісара не було. Тільки що приступлено було до організації та формування міської і повітової міліції як представникам української влади, під натиском комуністів, прийшлось знову залишити повіт і майже вся організаційна праця пропала. Під час евакуації всі діла канцелярії комісаріату вийнято і заховано в конспіративних помешканнях. З скарбниці було вийнято всю готівку, загальна сума котрої до 9 000 000 карбованців, більша частина цих грошей совітські. Гроші запаковані та опечатані і під належною охороною відвезені на бронепотяг. Комуністи наскочили на Умань несподівано і повітовий комісар не встиг виїхати, а залишився на місті.

Канівський повіт. Призначений Міністерством внутрішніх справ комісар Чудинов від’їхав до Канева, але відомостей від нього про працю поки що не одержано.

З останніми повітами Київщини зв’язку немає. Губерніяльна управа по військовій повинності не відновлена за браком кандидата на посаду радника зазначеної управи. Прошу розпорядження про призначення відповідної особи від Міністерства. Немає губерніяльного тюремного інспектора. Не розпочата справа губерніяльної земельної управи. Прошу належних зносин з Міністерствами юстиції про призначення тюремного інспектора та земельних справ про відповідне розпорядження відносно відновлення апарату губерніяльної земельної управи.

В[иконуючий] о[бов’язки] губерніяльного комісара Київщини Статників

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1092. – Оп. 2. – Спр. 71. – Арк. 107-108.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 140-142.