Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 24 серпня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище Київської губернії за час з 11 серпня по 18 серпня 1918 року, по відомостям одержаним від повітових старост

1) Загальний настрій населення

По Київському повіту. Настрій населення заспокоюється, лише в полудневій частині неспокійний.

По Васильківському повіту. Настрій населення в зв’язку з появою банд повстанців неспокійний.

По Бердичівському повіту. На кордоні з Сквирським повітом настрій населення неспокійний в зв’язку з появою там повстанців.

По Звенигородському повіту. В районі Пединівської волості з’явились незначні партії бандитів з Канівського повіту, загальний настрій населення без змін.

По Сквирському повіту. Настрій населення неспокійний. По Канівському, Чорнобильському, Черкаському, Чигиринському і Радомишльському повітах настрій населення без змін.

2) Найбільш гострі випадки, розбишацькі напади і відпорна сила влади

По Чигиринському повіту. В ніч на 5 серпня, в с[елі] Медведівці шайка озброєних злочинців обстріляла будинок Арона Дембурга з вимогою 2 000 карб[ованців]. Прибувшими вартовими шайка розігнана. В ту ж ніч шайка бандитів напала на мешкання вартового Автонома Бугаєнко з наміром вбити його, але він в той час був при варті і тим спасся. При розшукові 5 серпня пропавших овець Матвіївської економії біля села Івковець між вартовими Пухальським, Сидоренком і Перебийносом та шайкою розбишаків зав’язалась перестрілка, під час котрої вбито селянина Зиновія Кошового. 3 серпня Медведівською вартою затримані важні злочинці: Дмитро Лисий, відомий бандит, агітатор Юхим Рак, вбивця, розбійник Арсен Омельченко і Степан Онисько. Замічено, що з полтавського берегу стали переправлятися озброєнні банди, за рухом яких зроблено догад. Сьогодні затримано вісім бандитів. Про цей випадок повідомлено штаб XXVII резервного германського корпусу і штаб ІV українського корпусу 17 серпня за №4023. 17 серпня затримано сім бандитів з Звенигородського, Канівського і других повітів, які пробираються від Дніпра в глибину повіту.

По Бердичівському повіту. На кордоні з Сквирським повітом появилися незначні большовицькі банди, котрі прорвались з Сквирського повіту і вимагають від селян грошей, зброї, хліба і прилучення до них. Вжитими заходами на місцях банди в глибину повіту не пропускаються, а ті які випадково прориваються ліквідуються.

По Сквирському повіту. Ніч на 12 серпня пройшла спокійно хоча й було кілько попереджень про можливий напад большовиків з боку Самгородку. Банда, котра оперувала в Чубинецькій волості, дізнавшись про наслідки боїв біля Сквири частично розбіглась, частично відійшла через село Великі Єрчики, на висоти в район с[ела] Буки, де окопалась. Маєток В[еликі] Єрчики розграблено. Банда, котра оперірувала проти Паволочі відступила на Соколів Брід і далі на Трубіївку. В районі Паволочі є отряд в сто чоловік, з котрих тридцять германців і ще туди послана рота. Становище м[іста] Сквири міцне. В бою при Сквирі вбито двісті повстанців. Частина повстанців була озброєна рушницями, а частина косами, вилами і граблями. В полудневі частині повіту порядок наводиться силою германських військ. Сквирський повітовий староста одержав відомості, що в Васильківському повіті в районі Мотовилівки банди большовиків силою півтори – дві тисячі душ перешли залізничну лінію і направились на з[алізно]д[орожній] участок Біла Церква – Фастів. Про це повідомлено Васильківського повітового старосту, штаб XXVII резервного германського корпусу і германських комендантів Фастова і Білої Церкви з проханням вжити належних заходів, а також для відома п[ана] Міністра внутрішніх справ і Департамент державної варти.

В ніч на 13 серпня пройшла спокійно. З Паволочі одержані відомості, що банда большовиків значно побита, їх втрати триста душ, для переслідування їх вислан отряд в п’ятдесят осіб варти і тридцять німців. В районі Паволоч – Попельня зараз порядок. Полуднева частина повіту занята германцями, але телефон зараз не працює, позаяк повстанцями комутатори і апарат. Повстання можна рахувати ліквідованим, хоча й не зовсім, але не має того гострого характеру як спочатку. Про це повідомлено п[ана] Міністра внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти і штаб XXVII резервного германського корпусу. 14 серпня ніч пройшла спокійно.

По відомостям, большовики числом триста – п’ятсот душ появилися в с[елі] Михайлівці з двома кулеметами і мають намір наступати на Сквиру. По відомостям одержаним від Бердичівського повітового старости на кордоні Сквирського і Бердичівського повітів большовики енергійно організують банди, збирають гроші і мають також намір наступати на Сквиру. Заходи охорони приймаються. В північні частині повіту зовсім спокійно. 14 серпня начальник особливого отряду з Паволочі повідомив, що 12 серпня отрядом розбита банда большовиків в болотах біля Соколова Броду до тисячі душ піхоти і п’ятистам кінниці. Кінниця і піхота мала дуже жалкий вигляд, більшість кавалеристів босі, зброя переважно охотничі рушниці, вила і сокира. Отрядом взято п’ять тисяч набоїв різних, двісті французьких бомб, сто п’ятдесят вил, триста п’ятдесят сокир, шістдесят кіс і екіпаж з добрими кіньми командира повстанців в чинові полковника, котрий вбитий, кажуть що він з Харкова, тридцять вісім верхових і двадцять робочих коней, двадцять чотири фури цукру значно підмоченого і чотири сідла. Повстанську банду можна лічити знищеною, позаяк триста душ з неї вбито, а останні розбіглись, відступаючи на Соколів Брід – Трубіївку. Отряди їх переслідують. Банди, які окопались в Буках розбіглись. Ружин зайнят германцями, а також вся південна частина повіту. Хвилювання ще є. Про це повідомлено п[ана] Міністра внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти і штаб XXVII резервного германського корпусу.

Село Пархомівка зайнято большовиками. В ніч на 18 серпня, по дорозі з Володарки до Білої Церкви бандами большовиків вбито вісім, тяжко поранено чотирьох жидів, ця дорога находиться в руках бандитів. В Ружин прибуло півроти германців. Про це повідомлено пана Міністра внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти, командира ІV київського українського корпусу, штаб XXVII резервного германського корпусу і Головне управління генерального штабу отаману-квартирмейстеру.

По Звенигородському повіту. Германцями відправлено в м[істо] Лисянку отряд з постійним гарнізоном. Біля Орли бандитами вбита сім’я, розшук провадиться. В районі м[іста] Лисянки продовжується переслідування бандитів, з котрих один вбив двох германських гусарів. Незначна банда повстанців з Канівського повіту появилась в лісі Пединівської волості. Район цей від повстанців очищається. 14 серпня обстріляно германський розвідочний отряд по дорозі меж Звенигородкою і Лисянкою, один вбитий і двоє поранено. 15 серпня в районі Лисянки продовжується переслідування бандитів, арештовано десять осіб, меж котрими бувший отаман штабу «лисянської армії» Микола Слинько. Бандити палять селян, котрі їх видають, так в Комарівці підпалено дві хати. Коло Хижинців бандитами вбито два і поранено три германських солдати, також вбитий селянин м[іста] Лисянки Хвостенко. В лісі Губському вбито два і поранено три германських солдати.

По Васильківському повіту. Германською владою накладені контрибуції на мешканців с[ела] Бирюків за допомогу в убивстві управляючого економією Ромейко 75 000 карб[ованців] і з Черкас, за укриття селянина бандита Порфира Шабельника, 45 000 карб[ованців]. Контрибуція взискана. 12 серпня в Дулицькім Шамраївської волості появились повстанці число до сто п’ятдесят душ. Отряди германців, які находились на Шамраївських заводах, цукровому і кінському покинули їх. Всі служачі покидають заводи. Повітовим старостою тимчасово виряджено до Шамраївки військовий отряд. Про це повідомлено штаб XXVII резервного германського корпусу і прохано про присилку в зазначені заводи германського війська.

По Канівському повіту. В ніч на 15 серпня, на полі Мартинівського маєтку появилось п’ятнадцять фур озброєних фурманів і забрали шістнадцять кіп пшениці. В с[елі] Богуславі сімома озброєними злочинцями ограбовано помешкання Заславської, грішми на суму 1 145 карб[ованців] і річами на 23 440 карб[ованців].

3) Закриття, розпуск громадських і професійних організацій та арешти, заслуговуючі особливої уваги

По Васильківському повіту. За шкідливу агітацію заарештовані міщани Білої Церкви Йосип-Лейба Шамович Сандлер, Нухим Шмольович Зейдель і Шимон Елів Школяр. В порядкові охорони заарештовані селяни с[ела] Лосятина Фома Захарів Короленко, Семен Романів Шевченко, с[ела] Березни Сквирського повіту Олекса Дяченко, Черкас Степан Макаренко.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт, коли він зламувається, або в ньому зробилась велика одміна

По Чигиринському повіту. Оранка озимих парових полів проходе нормально, в деяких районах закінчена. Загальний процент оранки приватновласницьких 70 і селянських 80.

По Чорнобильському повіту. Збір озимини і сіна продовжується. Оранка озимих полів почалась і йде без перешкод.

По Київському повіту. Збір озимини скінчився, продовжується робота по збору ярового хліба.

По Васильківському повіту. Закінчується збір ярових хлібів. Сільськогосподарські роботи проходять досить добре.

5) Становище продовольчого питання

По Київському і Васильківському повітах становище продовольчого питання дуже тяжке і гіршає з кожним днем, ціни збільшуються.

Губерніяльний староста Чарторижський

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 442-445.

Копія директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 438-441.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 115-118.