Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 9 липня 1918

місто Київ

Зводка про настрій населення Київщини за час з 29 червня по 6 липня 1918 року по відомостям одержаним від повітових старост

По Сквирському повіту. 29 червня в Кошляках отряд варти окружений бандами большовиків. Всі ніч ішов бій, вислана піддержка. За піддержкою повітовий староста звертався до германської влади 1 липня. В повіті спокійно. Прибуло в Сквиру дві роти германців. 4 липня в с[ело] Степок вбиті управитель. В районі Корнина був обстрілян роз’їзд варти, при чому поранено вольноопреділяющегося Врублевського. В повіті почувається харчова криза. Про потребу постачання в повіт продуктів повідомлено Міністерство продовольчих справ.

По Канівському повіту. 30 червня в Бровахах під час розшуку грабіжників був затриманий Степан Осипенко, який після того хотів утікти, але був застрілений германськими солдатами. В Корсуні затриман Василь Литвиненко, котрий приймав участь в большовицькому виступові в Корсунському районі в качестві помічника отамана шайки. 2 липня. Настрій населення більш-менш спокійний. В багатьох селах приступлено до оранки полів і збирання трав і хліба. 4 липня. Більшість економій приступили до праці. Недостачі в харчах не почувається.

По Васильківському повіту. В ніч на 2 липня в с[елі] Озерно зі сторони Ставищ Таращанського повіту на підводах появилась банда біля тридцяти чоловік, котра обстрілювала з рушниць і кулеметів до 7 годин ранку село і цукровий завод, після чого втікла. Мешкання урядника підпалено, вартовий Єжкін контужен осколком бомби. Повітовий староста звернувся за допомогою до германської влади, котрі обіцяли дать в Озерно постійну охорону зі своїх військ. Бандити при нападі забрали з каси заводу 25 000 карб[ованців], а також пограбували помешкання служачих. Після нападу вони втікли в напрямку до Северинівки Таращанського повіту. 4 липня. В зв’язку з подіями в Таращанському повіті настрій у населення піднятий. Загальний хід сільськогосподарських робіт гарний, лише в деяких випадках селяни відмовляються працювати на приватних землях, але це ліквідується полюбовно. Харчове питання, завдяки спекуляції стоїть дуже гостро, не дивлячись на те що харчів в повіті є багато. В ніч на 5 липня товпа бандитів, котра з’явилась з боку Ставищ Таращанського повіту порвала телефонні проводи, котрі з’єднували Озерянський цукровий завод, а також забрали п’ятнадцять коней заводі, які були в лісі біля заводу.

По Звенигородському повіту. 29 червня. Лисянка занята козаками і германським військом. В Попівський ліс, де засіли повстанці, направлено декілька германських рот. В Шполянському вартовому районі спокійніше. Германцями заарештован бувший начальник міліції Сас. 1 липня. На захід від річки Гнилий Тикич ідуть стички між германцями та повстанцями. 2 липня. Германські війська витискають повстанців з повіту в напрямок на Таращанський повіт. 3 липня. Рух повстанців в західній частині слабшає, населення починає заспокоюватись. 4 липня. Стички германських військ з повстанцями ідуть на кордоні Таращанського повіту. В Лисянку посилається державна варта. В Катеринопільськім і Шполянськім районі державної варти спокійно, приступлено до арештів. В Лисянці затримано сто двадцять повстанців. Германцями розстріляно чотири повстанці, а п’ять спалено в садибі. 5 липня. Настрій населення в повіті підвищений.

По Київському повіту. 29 червня. В Кручах біля с[ела] Верем’ї Черняхівської волості находився, як доносить начальник V участка, отряд большовиків в числі шістсот двадцять два чоловік, котрі озброєні рушницями і чотирма кулеметами. Отряд цей переправився через Дніпро з Ічні Чернігівської губернії і чекає тут підмоги, а після того має намір вступити в бій з германським військом, щоби його вигнати. В с[елі] Жуківцях затриманий Іван Кушнір, котрий заявив, що він вислан начальником отряду большовиків на розвідку щоби довідатись, де находяться германські війська і яка їх кількість. Германська місцева комендатура, а також германський штаб про це все повідомлені. 2 липня. Германськими властями заарештован у Києві бувший Київський повітовий комісар Говорун, якого обвинувачують в злочині агітації в Будаївській та Хотівській волостях. 5 липня. В повіті ведеться агітація проти існуючого строю, німецьких військ і приватного володіння. Населення неспокійне.

По Чигиринському повіту. 30 червня. Населення заспокоюється, примітна прихильність сельських громад до твердої влади. В Оситняжці громада взяла участь в затриманню злочинця, який зробив цілий ряд вбивств і грабунків. Сельські громади починають видавати злочинців. На бурячних плантаціях Олександрійсько – Катеринської цукроварні роботи ідуть досить добре. Агітація за платню в 25 карб[ованців] припинена і поденна платня урегульована. Взагалі з агітацією ведеться боротьба і банди рішучо виловлюються. 5 липня в Медведівці заарештован розбійник Стукало, який покушався на вбивство старшого вартового. Настрій населення спокійний.

По Таращанському повіту. 29 червня біля 10 годин вечора м[істо] Таращу почали обстрілювати селянські партизанські отряди і з кожною хвилиною стрілянина все збільшувалась. Біля 11 годин місто почало обстрілювати з кулеметів, а після того повели наступ на м[істо] Таращу з боку м[іста] Кошеватого, але цей наступ був відбитий отрядом державної варти, при ньому був вбитий начальник державної варти Таращанського повіту Балицький і корнет варти повіту Климів. Після цього отряд варти в кількості п’ятдесят п’ять – шістдесят чоловік перейшов до державної скарбниці і там держався до 6 годин ранку. 30 червня, весь час відбиваючі наступ селян на далі 6 годин, отряд не міг відбиватись, позаяк у нього не хватило набоїв.

Тоді вартовий отряд рішив пробити собі дорогу на ст[анцію] Рокитно штиками і на Дворянській вулиці отряд зробив дві атаки, але не пробившись і коли в отряді зосталось п’ятнадцять – двадцять чоловік, то тоді отряд рішив вибратись з міста в поле другою дорогою, але й тут отряд здибав не менш як п’ятдесят чоловік селян, котрі загородили отрядові дорогу і коли нарешті після бою прорвався отряд, то з нього зосталось живих лише чотири чоловіки, один начальник участку і троє вартових. Один з вартових перейшов на бік селян. Чотири кулемети, які були у варти забрані селянами. Убитих з боку держаної варти чоловік сорок, а що сталось з рештою варти невідомо. 2 липня прибув Таращанський повітовий староста Дубіненко, котрий після всіх подій, які відбувались в м[істі] Таращі заслаб нервово.

По Липовецькому повіту. Населення спокійно, козаки находяться в повіті.

По Бердичевському повіту. В повіті спокійно.

По Черкаському повіту. В повіті спокійно.

По Чорнобильському повіту. В районі спокійно. Почувається харчова криза. Про необхідність постачання продуктів повідомлено Міністерство продовольчих справ.

Губерніяльний староста Чарторижський

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 122-125


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 97-99.