Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 11 жовтня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище на Київщині по відомостям одержаним від повітових старост на протязі з 1 по 7 жовтня 1918 року

1) Загальний настрій населення

По Васильківському повіту настрій населення приподнятий.

По останнім повітам відмін в настрої населення не було.

2) Найбільш гострі випадки, розбишацькі напади і відпорна сила влади, а також взаємовідношення військової влади

Васильківський повіт. 30 вересня вночі на станції Рокитко затримані з шайки Шабельника бандити: Іустин Сараженський і другі особа котрого не вияснена. 1 жовтня на с[ело] Глибочка завідуючого млином єгеря і касира по дорозі в Київ з Васильківа зроблено напад і ограбовано 50 пудів хромової кожі на 200 000 карб[ованців], належной заводу Вайсберга. В селі Трушках при переслідуванні бандитів забито бандита Власа Матюша, затримано бандити Володимир Юрченко і Тимофій Кожуховський, в с[елі] Насташці при переслідуванні ранено бандита Івана Степуру, котрий по доставленню в больницю помер.

Радомишльський повіт (Чорнобильський район). 4 жовтня вартовими вбито два руководителя большевицьких банд: Петра Семенюка і Аверкія Ніксту і забарно знаходившися при них документи і зброя: три рушниці і дві бомби.

Сквирський повіт. На перегоні Попельня – Бровки в ніч на 6 жовтня невідомими злочинцями взорвано невеликий міст. Повреждення незначне. Переїзд встановлено.

По Васильківському повіту взаємовідношення з військовою владою нормальні. Від останніх повітів відомостів не одержано.

3) Закриття громадських та професійних організацій та арешти заслуговуючі особливої уваги

По Васильківському повіту за агітацію проти існуючого строю і германських військ арештовано селян с[ела] Вінцентівки: Савва Жук, Давид Сушко, Афан. Коновал, Ник. Скринський і Степан Кравець.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт, коли він зламується, або у ньому зробилась велика відміна

Без відмін.

5) Становище продовольчого питання

Без відмін.

За губеріняльного старосту Забугин

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 72. – Арк. 395-396.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 127-128.