Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Дезертир

Юрій Федькович

Іванови Юрчишиному в Валяві на поклін

Благав у Бога – тілько хату,

Одну хатиночку в гаю.

Т. Шевченко


Примітки

Друковано: Поезії, Коломия 1868. вип. III, стор. 101 – 168. Остатні розділи (Лист, Авдитор, Стойкарь і Кінець) заховалися в автографі поетовім (власність тов. Просвіти, зшиток в 4-у, без початку, 19 карток, з тих остатня порожня), який ми й поклали в основу нашого друку і з якого доповнили передрук 24-ма рядками, пропущеними в коломийськім виданні.

Про сю поему писав Федькович у Великодні свята 1867 р. до тернопільської громади: «Новобранця переробив я у обширну поему «Дезертир», та не маю коли вам го переписати». Поема вийшла в початку 1868 р. як третій випуск коломийського видання, накладом Ом. Партицького, який мабуть у коректі й поробив ті поправки та пропуски супротив оригінала, що зазначені в нашому виданні і майже всюди являються його попсованням та ослабленням.

Подається за виданням: Писання Осипа Юрія Федьковича. Перше повне і критичне видання. Том 1. Поезії / З перводруків і автографів зібрав, упорядкував і пояснення додав д-р Іван Франко. – Льв.: друкарня Наукового товариства ім. Шевченка, 1902 р., с. 261 – 306.

Автограф (частина) зберігається в ІЛ, ф. 58, № 72.

Початок роботи над поемою припадає на весну 1864 р., а вже весною 1866 р. вона згадується поетом серед закінчених творів [Писання, т. 4, с. 129].

Іван Юрчишин у Валяві – буковинський селянин, приятель Ю. Федьковича по військовій службі.

Шалата М. Й. Примітки. – В кн.: Юрій Федькович Поетичні твори. Прозові твори. Драматичні твори. Листи. – К.: Наукова думка, 1985 р., с. 529.