Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Комюніке

На запрошення уряду СРСР генеральний директор Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ) X.Блікс відвідав Радянський Союз з 5 по 9 травня 1986 року.

Його супроводили заступник генерального директора Л.В.Константинов і директор відділу ядерної безпеки М.Розен.

X.Блікс і співробітники МАГАТЕ, що його супроводили, були прийняті заступником Голови Ради Міністрів СРСР Б.Є.Щербиною, а також у Міністерстві закордонних справ СРСР і в Державному комітеті по використанню атомної енергії СРСР.

У ході візиту X.Бліксу і спеціалістам, що його супроводили, було надано інформацію, яка стосується аварії на Чорнобильській АЕС. Було проведено обговорення шляхів підвищення безпеки ядерної енергетики за рахунок розширення міжнародного співробітництва і підвищення ролі МАГАТЕ в цій галузі.

Радянські експерти дали представникам МАГАТЕ докладний опис аварії на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС, а також заходів, ужитих для ліквідації наслідків аварії.

X.Блікса було проінформовано про те, що на трьох непошкоджених зупинених енергоблоках Чорнобильської АЕС знаходиться необхідний черговий персонал. X.Блікс та його колеги прийняли запрошення відвідати район Чорнобильської АЕС, де дістали додаткову інформацію про обстановку на майданчику і заходи, яких вживається для ліквідації наслідків аварії.

Радянська сторона висловила готовність відповідно до звернення генерального директора МАГАТЕ надати в міру готовності інформацію про аварію, яку можна було б обговорити на нараді експертів у питаннях ядерної безпеки з тим, щоб допомогти країнам – членам МАГАТЕ врахувати цей досвід з метою дальшого підвищення безпеки ядерної енергетики.

Радянська сторона готова надавати МАГАТЕ інформацію про рівень радіації зі станції, розташованої на відстані 60 км від АЕС, і з ряду інших станцій, розташованих вздовж західного кордону СРСР, для направлення її агентством відповідним національним органам, які займаються питаннями радіаційної безпеки.

Радянська сторона заявила, що аварія, яка сталась, не вплине на здійснення намічених планів розвитку атомної енергетики в СРСР.

Було розглянуто шляхи підвищення безпеки ядерної енергетики і міжнародні заходи, які доцільно розробити в рамках МАГАТЕ для зменшення можливих наслідків аварій на АЕС. Такі заходи, на думку сторін, можуть включати розробку механізму для своєчасного оповіщення про викиди радіоактивності, що можуть мати наслідки за межами національних кордонів, одержання інформації про рівні природного фону радіоактивності, а також впровадження можливих додаткових технічних засобів на ядерних установках для запобігання аваріям і зменшення їх наслідків.

Обидві сторони підкреслили важливість діяльності МАГАТЕ, спрямованої на гарантування як ядерної безпеки, так і виключно мирного використання атомної енергії.

Правда, 1986 г., 11.05, № 131 (24753); Правда Украины, 1986 г., 13.05, № 108 (13378); Радянська Україна, 1986 р., 13.05, № 108 (19613).