Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Гуманізм у дії

«Чорнобиль…». Сьогодні це слово не сходить з газетних полос. Як там? Що робиться для ліквідації наслідків аварії? Як допомагають районам, потерпілим?

Листи, телеграми співчуття, пропозиції особистої допомоги, грошові перекази з коротким написом «Для Чорнобиля» надходять у виконком Союзу товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР.

До першого заступника голови виконкому СТЧХ і ЧП СРСР професора Ю.Є.Данилова звернувся кореспондент ТАРС З.Хромова з проханням розповісти про участь, яку бере радянський Червоний Хрест у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

В: Основним завданням комітетів та організацій товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, їх активістів було всемірне сприяння в організаційному проведенні евакуації населення з потерпілих від аварії районів.

У Бородянському, Поліському, Іванківському, Макарівському районах Київської області використовувалася допомога більш як 160 активістів санітарних дружин. Вони брали участь у розселенні більш як 1.5 тисячі евакуйованих, роздачі лікарських засобів, у здійсненні санітарно-профілактичних і санітарно-протиепідемічних заходів за новим місцем розселення людей, у тому числі на об’єктах харчування, торгівлі, водопостачання,

Крім того, наші сандружинниці, активісти санітарних постів взяли на себе чергування в лікувально-профілактичних закладах. До цієї роботи залучено і студентів Чорнобильського і Макарівського медичних училищ.

Під особливим контролем наших активістів знаходяться піонерські табори, інші місця, де розмістяться діти, евакуйовані з потерпілих районів. Зокрема, там забезпечуються чистота, своєчасне вологе прибирання, контроль за якістю продуктів.

Під час обходу будинків, у яких тепер мешкають евакуйовані, виявлено близько сімдесяти літніх людей – у віці від 65 до 100 років, що потребують особливого догляду. Треба сказати, що більшість з них – вдови воїнів Великої Вітчизняної війни. За кожною з них закріплено активістів Товариства, що мають навички догляду за хворими, їм подаватиметься і необхідна матеріальна допомога. Втім, як і всім переселенцям, що її потребують.

З: З яких коштів складається фонд допомоги потерпілим від чорнобильської аварії?

В: По-перше, з щорічних внесків членів наших товариств. А їх на сьогоднішний день у Радянському Союзі десятки мільйонів чоловік. Членські внески дуже скромні – тридцять копійок – вносять у касу товариств дорослі і десять копійок – студенти та учні і пенсіонери. З цих коштів фонду подано матеріальну допомогу потерпілим від чорнобильськоі аварії. Крім того, з перших днів біди, після опублікування у пресі на адресу виконкому почали надходити грошові перекази від радянських людей. Їх багато, дуже багато людей, які відгукнулися на чуже лихо і побажали допомогти потерпілим. Назву лише тих, хто був серед перших, що надіслали свої грошові заощадження. Це Пилиняк Іван Михайлович з міста Носівка Чернігівської області. Це учні Нескучненської середньої школи Великоновосілківського району Донецької області, товариш Орлова з Пермі, Рахманова з Іллічовська, сім’я Чупрових з Печори та багато, багато інших.

З: Куди і на який рахунок радянські люди можуть вносити свої кошти для допомоги потерпілим?

В: Вони можуть вносити кошти на наш рахунок номер 700624 у Московському міському бюджетному банку. Інформації про це було вміщено останніми днями в газетах.

З: Що ви можете сказати про роботу працівників комітетів Товариства Червоного Хреста безпосередньо в потерпілому регіоні?

В: Співробітники районних, міських комітетів Товариства Червоного Хреста, центрального комітету Товариства України працюють з повною самовіддачею. Вони всіляко сприяють своїм колегам з евакуйованих районів. Особливо відзначалася голова Макарівського районного комітету Червоного Хреста Л.Н.Форостова. Усі сили й енергію вона віддає справі подання допомоги прибулому в її район населенню.

Чорнобиль – це ще одне попередження… Ми ще раз переконались, яку біду приносить навіть не такий великий витік атомної енергії, який стався при чорнобильській аварії. Ми пам’ятаємо жетрви, принесені вибухами американських атомних бомб у японських містах Хіросіма і Нагасакі.

Мир треба берегти, і не на словах, а ділами підтверджувати піклування про здоров’я і життя людей. Про це говорив у своєму виступі по Центральному телебаченню Генеральний секретар ЦК КПРС М.С.Горбачов.

Радянський Червоний Хрест завжди підтримував і підтримуватиме мирні ініціативи Комуністичної партії і Радянського уряду й надалі закликатиме світову червонохресну громадськість до боротьби за загальне роззброєння, за відвернення ядерної війни.

Москва.

Київська правда, 1986 р., 17.05, № 118 (18600); Кіровоградська правда, 1986 р., 18.05, № 114 (17476).