Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

4-й квартал 2012 р.

30.12.2012 Нова книга про Київ

Продовжуємо публікувати книгу М. Ф. Берлинського «Історія міста Києва» (1799 р.). Сьогодні – «Період шостий. Від завоювання Києва литовським князем Гедиміном до перетворення сього князювання на воєводство польським королем Казимиром IV. Від 1320 до 1471».

Розсудливий Гедимін, поважаючи вірність новопридбаного народу, не тільки дозволив йому свободу стародавнього сповідання, але і правителем в Києві визначив свого племінника.

Більше інформації…

28.12.2012 Нове про Лису гору в Києві

Фундаменти біля внутрішнього входу до…

Фотогалерея київської Лисої гори поповнена 10 фотографіями до історії укріплення.

Більше інформації…

26.12.2012 Нові фольклорні записи Ю.Федьковича

Продовжуємо публікувати фольклорні записи Ю.Федьковича з Буковини. Сьогодні – наступні 10 пісень про кохання.

– Хто ж тя, милий, ба й просив, / Би-с ти меду приносив? / Є ж бо в мене мій мід солоденький, / Приніс мені хлопець молоденький

Більше інформації…

23.12.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «На Каффу!!!»

Бородавка після розмови із Сагайдачним знову п’є в шинку. Туди приходить кобзар і переконує козаків йти на Кафу – визволяти невільників… Танцюра теж намагається агітувати своїх козаків за похід на Туреччину. Несподівано прибуває звістка, що Жолкевський пограбував козацькі човни… На козацькій раді сталась гостра суперечка прихильників походу на Кафу та на панів. Виступ Коржа схилив до визволення невільників. Свиридович ранить Барабаша… Козацька рада вирішила вирушити походом на Кафу…

Більше інформації…

22.12.2012 Нова книга про Дністер

Починаємо публікувати збірник наукових праць «Дослідження Дністра». Сьогодні – «Загальний огляд екологічного стану верхнього і середнього Дністра».

Отже, сукупне антропогенне навантаження на басейн само по собі надмірне, але, крім того, завжди лишається небезпека екстремальної екологічної ситуації.

Більше інформації…

20.12.2012 Новий роман Володимира Паська

Продовжуємо публікувати роман Володимира Паська «Пора істини». Сьогодні – розділ «Шлях мого життя».

А я був сирота. Батько помер, мати була вже стара, брат та сестра в наймах. І щоб не померти з голоду, я теж вимушений був батрачити, такою тоді була доля бідних людей.

Більше інформації…

18.12.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 11 – 15 серпня 1986 р.

На каждом из таких пунктов обрабатывается вся техника – самосвалы, тракторы, бульдозеры, легковые машины, – спешащая из Чернобыля в город на Днепре.

Більше інформації…

16.12.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опубліковано наступні 10 приказок Степана Руданського.

Коли так, – промовив, – Jezu, / Ти судити нас будеш, / То, будь певний, сам як палець / Серед раю заживеш!

Більше інформації…

14.12.2012 Нове про Дніпрову Чайку

Дніпрова Чайка (праворуч) зі своєю…

Сьогодні пропонуємо маленьку фотогалерею української поетеси Дніпрової Чайки.

Більше інформації…

12.12.2012 Новий путівник по архівах

В розділі «Історичні джерела» ми починаємо публікувати довідник А.В.Пивовара та М.В.Ковтуна «Фонд Херсонської духовної консисторії» з оглядом церковних документів 1780 – 1812 років. Сьогодні – «1. Відомості про метричні книги приходів у повітах Новоросійської губернії 1780-1783 років».

Відомості про метричні книги приходів у повітах Новоросійської губернії 1780-1783 років (єпархії Слав’янської). Катерининського (Ольвіопільського) повіту (Новомиргородське духовне правління).

Більше інформації…

10.12.2012 Нова книга про Київ

Продовжуємо публікувати книгу М. Ф. Берлинського «Історія міста Києва» (1799 р.). Сьогодні – «Період п'ятий. Від розорення Києва ханом Батиєм до завоювання його литовським князем Гедиміном. Від 1240 до 1320 року».

На світанку фатального дня відкрилося найжорстокіше вбивство на місці самого пролому, якого потім стомлені захисники, не в силах будучи більше захищати…

Більше інформації…

8.12.2012 Нове про Лису гору в Києві

Вухата сова Asio otis (Фото…

Фотогалерея київської Лисої гори поповнена 5 фотографіями тваринного світу урочища.

Більше інформації…

4.12.2012 Нові фольклорні записи Ю.Федьковича

Продовжуємо публікувати фольклорні записи Ю.Федьковича з Буковини. Сьогодні – перші 10 пісень про кохання.

Нехай кмітять, кілько хочуть, не великий, серце, страх: / Утоптав я дорожечку, утопчу я битий шлях.

Більше інформації…

2.12.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Іскри в порох».

Надмірні податки переповнили терпіння жителів Кафи, і вони піднімають повстання проти визискувачів… Султанські рекрути тікають по дорозі до порта. Народ звільняє хлопців і дівчат, зібраних як живу данину. При цьому гине Меметка, син Шафіге… Повстання в Кафі розгорається. До нього приєднуються робітники порта, а невільники-веслярі б’ють екіпажі галер і захоплюють кораблі. Горпина дізнається, що Данила вже нема на галері…

Більше інформації…

30.11.2012 Новий роман Володимира Паська

Продовжуємо публікувати роман Володимира Паська «Пора істини». Сьогодні – розділ «Місце, де жили мої предки, як жили, чим займалися і як добували собі шматок хліба».

Він з подивом дізнався, що його односельці в складі Переяславського полку брали активну участь у визвольній війні під проводом гетьмана Богдана Хмельницького.

Більше інформації…

28.11.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 6 – 10 серпня 1986 р.

8-9 серпня члени Політбюро ЦК КПРС, Голова Ради Міністрів СРСР М.І.Рижков і голова Комітету державної безпеки СРСР В.М.Чебриков відвідали ряд районів Київської і Гомельської областей, зону Чорнобильської АЕС.

Більше інформації…

26.11.2012 Нові поезії Степана Руданського

Починаємо публікацію перекладів та переспівів, виконаних Степаном Руданським. Сьогодні – перші 5 творів.

Дівча не вертає, / Матінка чекає. / «Пішла ж бо ти, доню, – / З серцем промовляє. – / Бодай не вернулась, / В камінь обернулась!..»

Більше інформації…

24.11.2012 Нові фольклорні записи Дніпрової Чайки

Починаємо публікувати фольклорні записи Дніпрової Чайки. Сьогодні – перші 5 веснянок.

А на чому сидить? – На золотім кріслі! / – Чим крісло оббите? – Чорним оксамитом! / – А чим воно грає? – Золотим яблучком! / – А чим воно крає? – Золотим ножиком!

Більше інформації…

22.11.2012 Новий путівник по архівах

В розділі «Історичні джерела» ми починаємо публікувати довідник А.В.Пивовара та М.В.Ковтуна «Фонд Херсонської духовної консисторії» з оглядом церковних документів 1780 – 1812 років. Сьогодні – «Передмова».

Головний масив найбільш давніх документів архіву зосереджується у фонді 37 "Херсонська духовна консисторія".

Більше інформації…

20.11.2012 Нова стаття з історії культури

Опублікована стаття О.Ємчук «Епістолярна спадщина Юрія Меженка в архіві Сергія Маслова» (2012 р.).

У статті розглянуто епістолярну спадщину Ю. Меженка, збережену у фонді особового походження українського вченого-книгознавця Сергія Івановича Маслова (1880–1957).

Більше інформації…

18.11.2012 Нова книга про Київ

Продовжуємо публікувати книгу М. Ф. Берлинського «Історія міста Києва» (1799 р.). Сьогодні – «Період четвертий. Від смерті Георгія Володимировича Долгорукого і поділу Росії на два великі князівства до зруйнування Києва ханом Батиєм. Від 1157 до 1240 року».

При вступі Ізяслава III на престол Київське князівство було вельми в слабкому стані, так що як попередники його, так і він повинні були часто збирати з'їзди в Київ для нарад з удільними князями.

Більше інформації…

16.11.2012 Нове про Лису гору в Києві

Проліска дволиста (Scilla bifolia)-…

Фотогалерея київської Лисої гори поповнена 10 фотографіями флори і рослинності урочища.

Більше інформації…

14.11.2012 Нові фольклорні записи Ю.Федьковича

Продовжуємо публікувати фольклорні записи Ю.Федьковича з Буковини. Сьогодні – «Весільні пісні».

Хміль лугами, хліб ланами! / Засіяло срібло злото – довкола / У неділю рано дівча ся вмивало / А в неділю рано все море заграло!

Більше інформації…

12.11.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Два полюси».

На Січі Барабаш і Бородавка змовляються скликати чорну раду, щоб проголосити похід проти коронного війська та панів… Бородавка викладає Сагайдачному свою програму – боротьба проти панів. Сагайдачний викладає свою програму – до часу хитрувати перед панами, збільшуючи свою силу… Осавул Свиридович пропонує Сагайдачному морський похід на Крим. Щоб схилити до нього козаків, він заохочує кобзарів та Коржа розповідати козакам про страждання невільників…

Більше інформації…

10.11.2012 Новий роман Володимира Паська

Починаємо публікувати роман Володимира Паська «Пора істини». Сьогодні – розділ «Старий зошит».

До чого доборолись? До того, що створена ними величезна червонопрапорна держава, друга в світі за потугою, розламалася у весняній воді «гласності» і «пєрєстройкі», немов та крижина?

Більше інформації…

8.11.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 1 – 5 серпня 1986 р.

Практично від початку будівництва не минуло й шести тижнів. А скільки вже зроблено! В шістнадцяти будинках вже й малярі завершили роботу.

Більше інформації…

6.11.2012 Нова стаття з філософії

Опублікована стаття В.І.Мельникова «Про принцип протилежностей».

Уявлення про протилежності, як джерела створення, зміни, розвитку, деградації, руйнування, зникнення і т. д. буквально пронизують весь наш інформаційний простір.

Більше інформації…

4.11.2012 Нові поезії Степана Руданського

Починаємо публікацію циклу апокрифічних легенд «Байки світовії». Сьогодні – «Преслівля».

Осталися прості люди, / Старців обділили / І лірника запинили, / Кругом обступили. / Обступили і просили / Думу їм заграти. / І зачали в його шапку / Мідяки кидати.

Більше інформації…

2.11.2012 Нові статті з археометрії

В розділі «Прикладна археометрія» додано ще чотири статті.

Більше інформації…

30.10.2012 Нова книга про Київ

Продовжуємо публікувати книгу М. Ф. Берлинського «Історія міста Києва» (1799 р.). Сьогодні – «Період третій. Від вступу на великокнязівської престол Святополка II Ізяславича до смерті великого князя Георгія Володимировича Долгорукого і поділу Росії на два великих князівства. Від 1093 до 1157 року».

Перші роки князювання Святополка II до самого кінця сього ХІ-го століття були самі неспокійні як від незгоди удільних князів, так і від нахабного нападу половців, які користуються їх розбратом.

Більше інформації…

28.10.2012 Нове про Лису гору в Києві

Сліди пострілу на кріпленні грат…

Фотогалерея київської Лисої гори поповнена 10 фотографіями до історії укріплення.

Більше інформації…

26.10.2012 Нові фольклорні записи Ю.Федьковича

Продовжуємо публікувати фольклорні записи Ю.Федьковича з Буковини. Сьогодні – жартівливі щедрівки, колядки за столом.

Ковбаса ж каже: «Та я славніша!» / А кишка каже: «Я пожитніша!» / Ковбаса каже: «Шабля на клинку! / Ставаймо обі до поєдинку!»

Більше інформації…

24.10.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «За наказом беглер-бея».

Жителі Кафи обурюються нечуваними податками, накладеними на них. Шафіге та Горпина поспішають до Кафи і радяться з Оленою та Панасом – що робити… Олена вдало продала в Кафі своє шитво і сподівається, що грошей стане на викуп Меметки… Панас пропонує замість Меметки віддати безпритульного циганча. Горпина зізнається Нур’ялі у своєму намірі викупити Коржа…

Більше інформації…

22.10.2012 Новий роман Володимира Паська

Починаємо публікувати роман Володимира Паська «Пора істини». Сьогодні – розділ «Довга і складна, як життя…».

Він шукає себе на межі політичного роману й роману-диспуту. Така приваблива для автора контамінація дає багаті можливості для роздумів і дискусії про те, що з усіма нами відбувається.

Більше інформації…

20.10.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 26 – 31 липня 1986 р.

Но авария в Чернобыле, ряд аварий и инцидентов на АЭС США, Англии, ФРГ обострили понимание того, что мирный атом требует особого к себе подхода.

Більше інформації…

18.10.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опублікована небилиця (балада) Степана Руданського «Край печери два дубочки».

Опускають в гріб Якима / І кладуть наліво, / А направо положили / Спухлого Данила, / Межи ними помістилась / Дівчинонька мила…

Більше інформації…

16.10.2012 Нова стаття з археометрії

В розділі «Прикладна археометрія» додано статтю «Вплив сировини на технологію та типологію середньопалеолітичних індустрій: нові методики і результати».

I. Обгрунтування вибору матеріалів для аналізу та деякі методичні зауваження / II. Коротка характеристика залучених пам’яток / III. Кам’яна сировина : коротка характеристика / IV. Опис матерiалiв

Більше інформації…

14.10.2012 Нова книга про Київ

Продовжуємо публікувати книгу М. Ф. Берлинського «Історія міста Києва» (1799 р.). Сьогодні – «Період другий. Стан Київського князівства від пришестя Олега в Київ до вступу на великокняжий престол Святополка II Ізяславича. Від 882 до 1093 року».

Олег збільшив потім володіння молодого вихованця свого князя Ігоря підкоренням древлянських земель по річках Прип’яті й Случі, також сіверян і радимичей.

Більше інформації…

12.10.2012 Нове про Лису гору в Києві

Ящірка прудка Lacerta agilis (Фото…

Фотогалерея київської Лисої гори поповнена 5 фотографіями тваринного світу урочища.

Більше інформації…

10.10.2012 Нові фольклорні записи Ю.Федьковича

Продовжуємо публікувати фольклорні записи Ю.Федьковича з Буковини. Сьогодні – щедрівка новоженам, колядки дітям.

Навчила ж мене мамка рідненька, / Мамка рідненька, сестра маленька, / По тричі вночи та й устаючи, / Винним яблучком підкидаючи.

Більше інформації…

8.10.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Щоб не гинули марно човни».

Опис вигляду Січі та порядків у ній. Сагайдачний отримує від московського посла в Криму звістку про долю Коржа, Горпини та Насті. Він замислює похід на Кафу… На Січ прибуває Корж із звісткою, що поляки перехоплюють торговельні валки. Думки січовиків розділилися – одні вважають, що треба бити панів, інші – що треба йти на татар…

Більше інформації…

6.10.2012 Нова стаття з історії культури

Опублікована стаття «О пределах возможностей в реконструкции костюма населения Украины эпохи бронзы».

Більше інформації…

4.10.2012 Нові статті з літератури

Опублікована серія статей Ігоря Зіньчука «Багатогранний світ англійської літератури».

У новій серії літературно-критичних матеріалів на розгляд вельмишановних читачів запропоновано сучасне бачення творчості видатних майстрів слова англійської літератури.

Більше інформації…

2.10.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Час збирати каміння».

Прости мені, брате Миколо, якщо не завжди праведний і милосердний був у своїх вчинках у боротьбі за нашу святу справу – За Україну, за її волю!

Більше інформації…