Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Осуд наклепницької кампанії

ТАРС, 12

[Від такого ж чую]

Світова громадськість гостро засуджує спроби реакційних кіл на Заході роздути наклепницьку антирадянську кампанію навколо аварії на Чорнобильській АЕС.

Вашінгтон. З обуренням відреагували багато американців на зусилля властей і засобів масової інформації США роздути чергову антирадянську кампанію.

Про свою огиду до таких брудних спроб написали в газету «Вашінгтон пост» Френсіс Гудмен, Бонні Сіфолдт і ще дев’ять жителів американської столиці. В їхньому листі відзначається, що використовувати з пропагандистською метою таку трагедію, як аварія в Чорнобилі, – «цілком безсовісно. Ще жорстокіше – використовувати трагедію для нападок на Радянський Союз. Це вже межує з нелюдськістю».

Глибоку симпатію і співчуття радянському народові висловила жителька Вашінгтона Габі Крістов. Західна преса, сказала вона в розмові з кореспондентом ТАРС, взялася висвітлювати інцидент на Чорнобильській АЕС на той же відверто ворожий манір, якого, можна було від неї чекати, – перекручуючи дійсні факти і вишукуючи сенсації.

Ліссабон. Гостро засуджує брехливу пропагандистську кампанію відомий португальський учений Жозе Гашпар Тейшейра. Він заявив, що вигадки реакційних засобів масової інформації Заходу спрямовані на обман світової громадської думки і дискредитацію досягнень Радянського Союзу. Страхіття, зображувані буржуазними газетами про аварію в Чорнобилі, не мають нічого спільного з дійсністю. Вони є складовою частиною інформаційної війни, яку веде імперіалізм проти Радянського Союзу та інших соціалістичних держав, підкреслив португальський учений.

Лондон. «Позиція прем’єр-міністра Тетчер і президента Рейгана у зв’язку з подіями на Чорнобильській АЕС є лицемірною», – пише в газету «Санді телеграф» заступник голови Руху за ядерне роззброєння Френк Оллаун. Щодо США, зазначає Ф.Оллаун, «то до катастрофічних подій на станції «Трімайл Айленд» і кількох аварій на полігоні в штаті Невада у Вашінгтоні поставилися таким чином, який далеко не в найкращому світлі подає їх так звану «свободу інформації».

У листі в «Обсервер» професор фізики Манчестерського університету X.Холл відзначає: «Реальну загрозу людству становлять існуючі запаси ядерної зброї, і ми повинні сконцентрувати наші зусилля на тому, щоб звільнитися від неї. Усунення ядерної зброї з території нашої країни зменшить риск заподіяння по ній ядерного удару», – пише професор.

Бразіліа. Комісія в іноземних справах палати депутатів національного конгресу Бразілії прийняла резолюцію, в якій висловлюються співчуття і солідарність з потерпілими при аварії на атомній електростанції в Чорнобилі.

При обговоренні резолюції її автор депутат Жакс Дорнеллас підкреслив, що для грубих нападок на Радянський Союз у хід пущено брехливі й часто-густо сфабриковані повідомлення в засобах масової інформації західних країн. Парламентарій відзначив, що у тих, хто нагнітає антирадянські настрої на Заході, судячи з усього, відсутні елементарна порядність і співчуття до людських страждань.

Мехіко. На думку мексіканських учених, вашінгтонська пропаганда роздуває галас навколо аварії на Чорнобильській АЕС з метою відвернути увагу від власної злочинної політики в ядерній галузі.

Нас більше повинні тривожити безперестанні ядерні вибухи в США, заявив голова Мексіканського філіалу міжнародного руху «Лікарі світу за відвернення ядерної війни» Мануель Веласко Суарес. Він підкреслив на прес-конференції, що в результаті систематичних ядерних вибухів у США над Мексікою та іншими латиноамериканськими країнами висить постійна загроза радіоактивного зараження.

Каир. Шумная кампания, поднятая американскими средствами массовой информации вокруг аварии на Чернобыльской АЭС, показывает, как происходит обработка общественного мнения в интересах определенных политических сил и военно-промышленного комплекса США, пишет египетская газета «Ас-Сияси». Ни одна теле- или радиостанция в США не упомянула в период этой антисоветской кампании об опасности гонки ядерных вооружений для всего человечества.

Правда Украины, 1986 г., 13.05, № 108 (13378); Радянська Україна, 1986 р., 13.05, № 108 (19613) [Без новин з Каїру].