Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

3-й квартал 2021 р.

Нова повість Юліана Опільського

Продовжуємо публікувати історичну повість «Ідоли падуть» (1927 р.). сьогодні – наступні 5 розділів, включаючи «24. За Київ».

Воєвода Свен із варягами, греками й полочанами опанували Берестове. Прибувай на допомогу, а то пропаде княжий стіл, і варяги розсядуться на ньому. Рогніда у змові зі Свеном.

Більше інформації…

Нове оповідання Г. Хоткевича

Публікуємо оповідання «З давнини».

Марусю! Я вбив князя. Мені тут місця нема. Я мушу тікати, й то зараз… далеко… я сам не знаю куди. У тебе мати. До неї дорога он туди. А моя дорога – он туди.

Більше інформації…

Нова праця з літератури

Починаємо публікувати книгу Наталі Баняс «Безмірність: лейтмотив як форма текстової містифікації в прозі Сильві Жермен» (2021 р.). Сьогодні – «Вступ».

Письменниця Сильві Жермен (1954 р. н.) є яскравою представницею сьогочасної французької літератури, яку не можна прив’язувати лише до жіночої прози як такої.

Більше інформації…

Нова стаття з історії

Публікуємо доповнення до статті В. Талаха «Ординсько-генуезькі договори 1380 та 1381 років у історичному контексті» – «Нові переклади договорів».

У зв’язку з публікацією О. В. Джановим фотокопій договорів з’явилася змога (і потреба) зробити новий переклад цих документів.

Більше інформації…

Нові статті з археології

Продовжуємо публікувати віртуальну монографію Володимира Добрянського «Археологія Чортківського району» (2021 р.). Сьогодні – наступні 3 статті, включаючи «До питання оборонно-фортифікаційного розвитку Чорткова».

На підставі зібраного матеріалу вдалося з’ясувати, що в місті Чорткові знаходилося три оборонних замки. Перший був земляно-деревяної конструкції.

Більше інформації…

Нове оповідання Сидора Воробкевича

Публікуємо гумореску «Ще той ся не вродив, щоби всім догодив» (1891 р.).

Ну то вибачайте! – викрикнувся на них начальник. – Годі вам порадити, бо всі ви рябенькі й одної матері діти, одно тягне гойса, а друге чала…

Більше інформації…

Нова книга з історії Києва

Продовжуємо публікувати «Історію Києва», видану в 1963 р. Сьогодні – розділ «Київ в період розвитку феодально-кріпосницьких відносин на Україні (XV – XVI ст.)».

1. Економічне та політичне становище в XV ст. / 2. Розвиток Києва в XVI ст. / 3. Культура Києва в XV – XVI ст.

Більше інформації…

Нова праця І. Ольшевського

Продовжуємо публікувати роботу Ігоря Ольшевського «І пророчі сни мені снились…: спроба містичного портрета Павла Тичини» (2020 р.). Сьогодні – «7. “Зеленіло й добрішало небо…”».

Про Великдень 1919 року Митець згадував чи не найчастіше. І все ж істинний зміст цієї дати губиться між рядками: а що ж усе-таки трапилося в ніч із 5 на 6 квітня того року.

Більше інформації…

Новий переклад Панаса Мирного

Продовжуємо публікувати переспів «Думи про Гайявату» Г. Лонгфелло. Сьогодні – наступні три розділи, включаючи «8. Гайявата й Мише-Нама».

Плив завзятий Гайявата / На березовому човні / За осятром величезним, / Що його усі взивали / Мише-Намою могучим.

Більше інформації…

Новий роман Г. Квітки-Основ’яненка

Починаємо публікувати роман «Пан Халявський». Сьогодні – перші 5 розділів першої частини, включаючи «Вчення дітей».

З чого увійшло вам в голову морити бідних дітей грамотою, глупою і бестолковою? Хіба я на то їх породила і дала їм таке чудове виховання, щоб вони над книгами ниділи?

Більше інформації…

Нове оповідання В. Винниченка

Публікуємо оповідання «Раб краси» (1906 р.).

І душа його, як раб, завмерла й не сміла рухатись. І, повна того самого сміху й сліз, страждання й радості, ненависті й любові, вона росла, давила груди, розпирала череп і билася риданням в горлі…

Більше інформації…

Новий роман Богдана Лепкого

Продовжуємо публікувати роман «Мазепа» (1926 – 1929 рр.) Сьогодні – наступні 5 розділів 3-ї частини («Батурин»), включаючи «Савська цариця Магдалина».

Гадаєш, Мотря – голубка сизокрила, гадаєш, вона гетьмана любила, Чуйкевича, тебе? Не любила я нікого. А бажала я усього для всіх – волі і слави. Чому ти не така, мамо, як колись.

Більше інформації…

Нове оповідання М. Хвильового

Публікуємо оповідання «Бригадир шостої» (1932 р.).

Бригадир шостої нарешті дійшов до свого двору. Об 11-й ночі він буде обідати, а 4-й ранку ми знову побачимо його на конюшні…

Більше інформації…

Новий роман О. Кобилянської

Продовжуємо публікувати роман «Апостол черні» (1926 р.). Сьогодні – наступні 5 розділів, включаючи «36. Повноліття Юліана».

Цей перстень буде пригадувати мені все ваше і дідове минуле, якби мені загрожувала яка катастрофа. Мій дід був праведний чоловік і ніхто не може йому доказати нечесного вчинку.

Більше інформації…

Нова комедія М. Старицького

Публікуємо комедію «Різдвяна ніч» (1872 р.).

Гляньте, гляньте, які / Черевичечки! / Золоті, аж горять, – / Невеличечкі! / Певне, ніжка взува / Їx царицина…

Більше інформації…

Нові поезії Ю. Федьковича

Публікуємо 9 поезій 1875 – 1877 років, в тому числі – «Де доля?».

Ходив-єм навіть до Волох, / І за шклянні тиролські гори; / Нарешті навіть і до зорі / Ходив, ба хожу ще і досі, – / А доля спала у горосі.

Більше інформації…

Нове оповідання Марка Вовчка

Публікуємо незакінчене оповідання «Сава Чалий» (1860-і рр.).

Послухай, Савво, – промовив Пугач зупинившись. – Ти зі мною не лукав. Бредеш ти поганим бродом, – втопишся в багні! Вернися, поки ще час!

Більше інформації…

Новий посібник з банківської справи

Продовжуємо публікувати посібник І. Г. Брітченка «Маркетинг у банках» (2008 р.). Сьогодні – «8. Комунікації банківських продуктів».

8.1. Складові комунікаційної політики комерційного банку / 8.2. Комплекс засобів просування банківських продуктів / 8.3. Наукові дослідження як перспектива комунікаційного розвитку банків

Більше інформації…

Нова стаття з історичної географії

Публікуємо статтю Т. Гедзь «Карти Смілянщини 1787 року» (2021 р.).

Карти Смілянського графства барона фон Тизенгаузена 1787 року, покажчик назв до них та короткий коментар.

Більше інформації…

Нова стаття І. Нечуя-Левицького

Публікуємо статтю «Російська народна школа на Україні» (1889 р.).

Побачимо тепер, як се діло робиться в народних школах de facto і яка користь виходить з того для народу і для урядового теперішнього пануючого в Росії принципу – обрусения.

Більше інформації…

Нове про Ю. Клена

Публікуємо статтю Є. Маланюка «Проза Юрія Клена» (1960 р.).

Питання, ким саме «народився» Освальд Бурггардт-Клен – поетом чи прозаїком – не насуває особливих труднощів. Освальд Бурггардт «уродився» поетом і то двічі.

Більше інформації…

Нові листи І. Карпенка-Карого

Публікуємо наступні 5 листів І. Карпенка-Карого (1897 р.).

Я почав нову комедію, котру назву: «Перед світом». Певен, що її не дозволять. Байдуже! Треба те викладати на стіл, що поспіло! (26.03.1897 р. До Н. І. Тобілевича)

Більше інформації…

Нова повість Юліана Опільського

Продовжуємо публікувати історичну повість «Ідоли падуть» (1927 р.). сьогодні – наступні 5 розділів, включаючи «20. Пізні квіти».

Я себе приберу, як тую квітку намальовану, заквітчаю гарним зіллям, поцілую черлені губки, аж кров попливе по вусах, руками пригорну, ніжками здавлю, що душа з нього вилетить.

Більше інформації…

Нові статті з археології

Продовжуємо публікувати віртуальну монографію Володимира Добрянського «Археологія Чортківського району» (2021 р.). Сьогодні – наступні 3 статті, включаючи «Дослідження печери «Тризуб» поблизу села Ягільниця».

В історичному й археологічному вимірі печера «Тризуб» є доволі цінною пам’яткою. У часі виявлення печери (2015 р.) знайдено рештки скарбу XVII ст.

Більше інформації…

Нові поезії С. Воробкевича

Публікуємо 4 поезії 1870 р., включаючи «Іван з Путилова».

Попри хату, де жиє він, / В зеленому гаю / На ввесь голос щебетала б: / Тебе лиш кохаю, / Люблю тебе, Йване!

Більше інформації…

Нова книга з історії Києва

Продовжуємо публікувати «Історію Києва», видану в 1963 р. Сьогодні – розділ «Київ в період посилення феодальної роздробленості».

1. Київ в період загострення феодальних усобиць з середини XII – до середини XIII в. / 2. Соціально-економічне й культурне життя Києва з середини XII – до середини XIII в.

Більше інформації…

Нова праця І. Ольшевського

Продовжуємо публікувати роботу Ігоря Ольшевського «І пророчі сни мені снились…: спроба містичного портрета Павла Тичини» (2020 р.). Сьогодні – «6. “Де грози падають – там райдуги встають…”».

В громі й шумі дощу Поет чує могутню надсвітову музику, апофеозом якої, починаючи з вірша “Закучерявилися хмари…“ (1917)…

Більше інформації…

Нові твори Б.-І. Антонича

Публікуємо 6 фрагментів незакінчених творів, включаючи «Адамова молитва» (1936 р.).

може, на планеті іншій / доволі місця на ній тузі і серцям / дешевий лавр оман дешевих / пізнав таємницю крові / попелясте світло / попелясте срібло

Більше інформації…

Нові поезії Панаса Мирного

Публікуємо наступні 6 поезій (1898 – 1905 рр.), включаючи «На відкриття памятника першому українському письменникові Іванові Котляревському».

І з твого почину на всю Слов’янщину / Пішло наше слово гулять; / твої нащадки своїм рідним батьком / Тебе почали величать.

Більше інформації…

Новий твір Г. Квітки-Основ’яненка

Публікуємо 2-й варіант «Мемуарів Євстратія Мякушкіна» (1842 р.). Сьогодні – четверта частина.

Досконало, неначе я писав!.. Ні краплі сенсу, а дзвінко, голосно, звучно!

Більше інформації…

Нове оповідання В. Винниченка

Публікуємо оповідання «Краса і сила» (1902 р.).

Я йому плюю в морду і піду до його і буду ходить, на зло тобі буду ходить, бо він – гарний, а ти – рудий! І ось вам обом, прокляті, ось!

Більше інформації…

Новий роман Богдана Лепкого

Продовжуємо публікувати роман «Мазепа» (1926 – 1929 рр.) Сьогодні – наступні 5 розділів 3-ї частини («Батурин»), включаючи «Скорін».

Бути чоловіком в теперішніх часах – це найбільше геройство. Але, бачите, і мені хочеться бути як не героїнею, так хоч людиною. Будь ласка, зрозумійте мене.

Більше інформації…

Нове оповідання М. Хвильового

Публікуємо оповідання «Останній день» (1931 р.).

Потім він остаточно й навіки згубив свідомість. Пірнувши ножем Кравчука, Шруб кинувся в степ, і біля вбитого шахтаря залишився сам коногон Остапенко.

Більше інформації…

Новий роман О. Кобилянської

Продовжуємо публікувати роман «Апостол черні» (1926 р.). Сьогодні – наступні 5 розділів, включаючи «31. Самогубство Юліанового діда».

Один лист до штабового лікаря коротко пояснював, як то він неприготований на вечір до Ганингаймів, піддався намові і позичив собі чужі гроші та програв їх нещасливо, їх звернуть його діти.

Більше інформації…

Новий роман І. Корсака

Завершуємо публікувати роман І. Ф. Корсака «Діти Яфета» (2010 р.). Сьогодні – останні 4 розділи.

Насправді живучим сотворений Хам через шістнадцять років темної ночі приходить на польські могилки і руйнує родинну гробницю. Прах Липинського він на траву викидає і краде металеву труну.

Більше інформації…

Новий переклад М. Старицького

Продовжуємо публікувати книгу перекладів «Сербські народні пісні» (1876 р.). Сьогодні – «Одруження смедеревця Юра».

Король згодивсь на прохання Юра. / От, по згоді за дівчину гарну / Юрко виклав три торбини грошей, / На дарунки ж своячкам та тещі / Іще стратив тисячу дукатів.

Більше інформації…

Новий співаник Ю. Федьковича

Продовжуємо публікувати співаник «Маланка». Сьогодні – наступні 5 пісень.

Що він діє, лебедочку? / Оре, сіє, Маланочко! / А чим, а чим, лебедочку? / Мечем, мечем, Маланочко!

Більше інформації…

Нові фольклорні записи Марка Вовчка

Продовжуємо публікувати зошит фольклорних записів Марка Вовчка (сер. 19 ст.). Сьогодні – наступні три розділи.

То не батенько сина прощав, / Шаблю та зброю давав, / А то мати сина випровожала, / Слізьми опрощеннє давала, / Що на горе його собі згодовала.

Більше інформації…

Новий посібник з банківської справи

Продовжуємо публікувати посібник І. Г. Брітченка «Маркетинг у банках» (2008 р.). Сьогодні – «7. Продаж банківських продуктів».

7.1. Особливості продажу банківських продуктів / 7.2. Етапи продажу банківських продуктів / 7.3. Стимулювання продажу банківських продуктів

Більше інформації…

Нові листи І. Нечуя-Левицького

Продовжуємо публікувати листи І. Нечуя-Левицького. Сьогодні – наступні 5 листів 1881 – 1884 рр.

Мені найліпше сподобалась Ваша повість «Захар Беркут». Повість дуже хороша. Характери обох Беркутів, Вовка Тугара і його дочки видержані дуже добре. (24.07.1884 р. До Івана Франка)

Більше інформації…

Нова поема Юрія Клена

Продовжуємо публікувати поему «Попіл імперій» (1943 – 1947 рр.). Сьогодні – наступні 11 розділів.

Тебе у прірву пекла поведу / і виведу на верховини, / і в тім поході грізно загудуть / від Данта пещені терцини.

Більше інформації…

Нова комедія І. Карпенка-Карого

Публікуємо комедію «Суєта» (1903 р.).

Нещасна земля, гірка твоя доля! Тікають від тебе освічені на твої достатки діти і кидають село у тьмі… Хоч задушіться тут – нема їм діла.

Більше інформації…

Нова повість Юліана Опільського

Продовжуємо публікувати історичну повість «Ідоли падуть» (1927 р.). сьогодні – наступні 5 розділів, включаючи «15. Дух коваля Веланда».

Нагода минула. Ніяка принада не приманить його, раз він бачив у твоїх руках меч. Нам залишається тільки один шлях – змова!

Більше інформації…

Нові статті з археології

Продовжуємо публікувати віртуальну монографію Володимира Добрянського «Археологія Чортківського району» (2021 р.). Сьогодні – наступні 3 статті, включаючи «Історія дослідження та питання антропогенного використання печер Бучацького району».

Печери Бучацького р-ну в археологічно-спелеологічному плані досліджень (за винятком печери з села Стінка), ще не піддавалися грунтовним обстеженням.

Більше інформації…