Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

4-й квартал 2021 р.

Нові спогади У. Самчука

Продовжуємо публікувати книгу спогадів «На коні вороному» (1971 – 1974 рр.). Сьогодні – перші 5 фото, включаючи «Група фільму «Наталка Полтавка».

Більше інформації…

Нові листи І. Карпенка-Карого

Публікуємо наступні 5 листів І. Карпенка-Карого (1897 – 1898 рр.).

Тепер я зовсім нічого не знаю, що там він робе, бо сиджу на хуторі й пишу «Саву Чалого». Краще сказать – задумав писать і читаю всякі джерела… (25.02.1898 р. До М. К. Вороного)

Більше інформації…

Нова повість Юліана Опільського

Завершуємо публікувати історичну повість «Ідоли падуть» (1927 р.). Сьогодні – останні 3 розділи, включаючи «31. Похвальна пісня».

Ні, Володимире, – відповіла царівна просто. – Я не бажала цього навіть на хвилину. Мої брати наказали вивезти мене у Хальдекон і пильнувати, як бранку. Аж твій похід визволив мене.

Більше інформації…

Нові оповідання Г. Хоткевича

Публікуємо три оповідання 1911 – 1913 рр., включаючи уривок «Берестечко».

Часом добрі концепти так несподівано приходять у голову. Коби ж я подумав о тім раніше. Ми би удвох з Гальшкою щось би вдіяли. І обійшло би ся без сего проклятого литовця.

Більше інформації…

Нова праця з літератури

Продовжуємо публікувати книгу Наталі Баняс «Безмірність: лейтмотив як форма текстової містифікації в прозі Сильві Жермен» (2021 р.). Сьогодні – розділ «2. Конструювання втаємничених сенсів буття через лейтмотиви в романі Сильві Жермен «Бурштинова ніч», підрозділ «2.1. Лейтмотив тіла».

Лейтмотив тіла активно використовується в романі «Бурштинова ніч», але, окрім вже раніше заявлених значень, він характеризується тенденцією до містифікації статі.

Більше інформації…

Нові статті з археології

Продовжуємо публікувати віртуальну монографію Володимира Добрянського «Археологія Чортківського району» (2021 р.). Сьогодні – наступні 3 статті, включаючи «До питання функціонування городищ княжої доби у нижній течії межиріччя Серету та Джурина».

Чи насправді існували укріплення у княжий період? Про княжу добу однозначної відповіді дати не можливо до тих пір, поки не будуть проведені грунтовні археологічні дослідження.

Більше інформації…

Нове оповідання Сидора Воробкевича

Публікуємо гумореску «Напасть» (1891 р.).

Не гріх мені й забожитись, що я й не знав, що при однім кінці того поліна мовби прилипло якесь враже загострене залізо. А вони, напасники, кажуть, що я сокиру украв.

Більше інформації…

Нова книга з історії Києва

Продовжуємо публікувати «Історію Києва», видану в 1963 р. Сьогодні – розділ «Соціально-економічний розвиток та політичне становище Києва після возз’єднання України з Росією (друга половина XVII ст.)».

1. Соціально-економічний розвиток та міське управління Києва / 2. Боротьба за Київ / 3. Значення Києва у розвитку української культури у другій половині XVII ст.

Більше інформації…

Нова праця І. Ольшевського

Продовжуємо публікувати роботу Ігоря Ольшевського «І пророчі сни мені снились…: спроба містичного портрета Павла Тичини» (2020 р.). Сьогодні – «9. “Ніяк подвоєності не позбавлюсь…”».

Відомо, що Поет намагався синтезувати поняття “митець” і “громадський діяч”, та замість об’єднавчого “і” життя все частіше ставило ультимативне “або”.

Більше інформації…

Нові твори Панаса Мирного

Публікуємо три твори 1905 – 1909 рр., включаючи нарис «Робота» (1909 р.).

Зачарована тими боями та здивована лицарським змаганням, моя душа рвалася до діла, бажаючи хоч чим-небудь невеличким прислужитися тобі, мій рідний краю!

Більше інформації…

Новий роман Г. Квітки-Основ’яненка

Продовжуємо публікувати роман «Пан Халявський». Сьогодні – наступні 5 розділів першої частини, включаючи «Бурсацька мова».

Досвідчений наставник наш відкрив нам таємничу бурсацьку мову. В один клас ми зрозуміли її і могли вільно говорити на ній.

Більше інформації…

Нове про В. Винниченка

Публікуємо статтю М. Мольнара «Забутий письменник?» (1967 р.).

Винниченко не втратив свого значення, отже – його письменницьке життя, як виявляється, було значно сильніше, інтенсивніше, вище й триваліше, ніж політичне.

Більше інформації…

Новий роман Богдана Лепкого

Продовжуємо публікувати роман «Мазепа» (1926 – 1929 рр.) Сьогодні – останні 4 розділів 3-ї частини («Батурин»), включаючи «Король і гетьман».

Король у своїм полинялім каптані, защібнутім на всі гузики, у високих, поза коліна, чоботах і лосевих штанах, гетьман у контуші темно-синьої краски з жовтими оздобами.

Більше інформації…

Нове оповідання М. Хвильового

Публікуємо «Оповідання схвильованої Ганки» (1933 р.).

Іноді, щоб одержати сто пудів з га, треба не стільки за агрономом стежити, скільки за своїми батьками. Вірно, на нашій землі пуд може дати більше як 10.

Більше інформації…

Новий роман О. Кобилянської

Продовжуємо публікувати роман «Апостол черні» (1926 р.). Сьогодні – наступні 5 розділів, включаючи «46. Єва відкриває своє кохання».

Я загубила свою душу за тобою, не маю ні в день ні вночі супокою. А я не зношу щось затаєного у своїй душі. Цю мою сповідь ти мені утруднював, бував недоступний, амбітний і виминав мене, мучив.

Більше інформації…

Нова комедія М. Старицького

Публікуємо комедію «Як ковбаса та чарка, то минеться й сварка» (1872 р.).

Та цур йому згадувати: обоє – рябоє! Знаєш що, пане брате? Помиримось! Чи не гріх таки на старість братерство зламати?

Більше інформації…

Нові поезії Ю. Федьковича

Публікуємо 9 поезій 1876 року, в тому числі – «Чи є де краще?».

Да що по тому, що по красному світі, / Маках, леліях, що луги укривають? / Гой прийде косарь – о нещасний ти цвіте! / Пахучий поліг на сонці усихає.

Більше інформації…

Нове оповідання Марка Вовчка

Публікуємо незакінчене оповідання «Чужина» (1903 р.).

Осінь [18]96 року. Шлях закаспійською залізницею. (Куди йти? Адже одне й те саме для бідняка. Усіх боїться, окрім свого брата).

Більше інформації…

Новий посібник з банківської справи

Продовжуємо публікувати посібник І. Г. Брітченка «Маркетинг у банках» (2008 р.). Сьогодні – «10. Контроль у банківському маркетингу».

10.1. Необхідність контролю банківських процесів / 10.2. Контроль за ефективністю функціонування банківських маркетингових структур

Більше інформації…

Нова стаття І. Нечуя-Левицького

Публікуємо статтю «Педагогічна проява в російській народній школі» (1893 р.).

Сі обидві книжки негодящі для українських та білоруських народних шкіл ще більше, ніж «Родное слово», бо написані чистою московською, народною, сільською мовою.

Більше інформації…

Новий роман Івана Корсака

Починаємо публікуватри роман «Отаман Чайка» (2010 р.). Сьогодні – перші 5 розділів.

Цугові коні, знімаючи куряву, верста за верстою віддаляють тебе від далеких уже Гальчинців, старого натомленого млина і шерегу білих хат у садах.

Більше інформації…

Нова поема Юрія Клена

Продовжуємо публікувати поему «Попіл імперій» (1943 – 1947 рр.). Сьогодні – «Друга частина».

Ти пізнаєш його? то «чорний ворон». / То хижий птах недоспаних ночей. / Де він появиться, там плач і горе. / І байдуже ковтаючи життя / чуже, він плине у нічні простори.

Більше інформації…

Нові спогади У. Самчука

Починаємо публікувати книгу спогадів «На коні вороному» (1971 – 1974 рр.). Сьогодні – розділ «Київ [жовтень – листопад 1941 р.]».

1. Поїздка містом / 2. Кінофабрика / 3. Літературні справи / 4. Байковий цвинтар. Лавра

Більше інформації…

Нові листи І. Карпенка-Карого

Публікуємо наступні 5 листів І. Карпенка-Карого (1897 р.).

Розласившись, що дозволяють легше п’єси, я оце на днях послав до цензури «Підпанки» під заголовком «Перед світом». Така назва зроблена через те, що п’єса поправлена і кінець її новий. (19.11.1897 р. До Н. І. Тобілевича)

Більше інформації…

Нова повість Юліана Опільського

Продовжуємо публікувати історичну повість «Ідоли падуть» (1927 р.). Сьогодні – наступні 3 розділи, включаючи «28. Нова віра».

Отут скажи зараз вкопати хрест! Тут лежали тіла ваших отроків, побитих поганами, тут змагалися давні боги зі сонцем правди, з царством божим. З тієї крові нехай виросте хрест.

Більше інформації…

Нові оповідання Г. Хоткевича

Публікуємо цикл оповідань «Троє» – «Перед дверима» – «Так мусило бути» (1908 р.).

Українці? О, це гайдамацька кров, – не можуть без свяченого. Віковічні різуни й розбійники. А того молодого Гонту треба укарати так само, як і старого.

Більше інформації…

Нова праця з літератури

Продовжуємо публікувати книгу Наталі Баняс «Безмірність: лейтмотив як форма текстової містифікації в прозі Сильві Жермен» (2021 р.). Сьогодні – «1. Містична функція лейтмотивів у романі Сильві Жермен «Книга ночей».

Частина лейтмотивів у цьому романі існує як специфічна антиномічна парність. Активний розвиток лейтмотивної системи твору є характерологією доби постмодерну в цілому.

Більше інформації…

Нові статті з археології

Продовжуємо публікувати віртуальну монографію Володимира Добрянського «Археологія Чортківського району» (2021 р.). Сьогодні – наступні 3 статті, включаючи «Про дослідження печери «Гиньківці» на Заліщанщині».

Південна частина порожнини сформована у вапняках, а північна – в пісковиках. Верх стелі має натічні форми та підпирається багатьма колонами.

Більше інформації…

Нові поезії С. Воробкевича

Публікуємо 5 поезій 1871 р., включаючи «Козак Торба».

Як Дніпром раз мід солодкий, вишняк потече, / І Славута о пороги пивом зареве, / То повстане козак Торба з пугаром в руках, / Знов гуляти з товариством почне по степах.

Більше інформації…

Нова книга з історії Києва

Продовжуємо публікувати «Історію Києва», видану в 1963 р. Сьогодні – розділ «Київ у період посилення соціального та національного гніту та піднесення визвольної боротьби (перша половина XVII ст.)».

1. Соціально-економічний стан Києва / 2. Роль Києва у визвольній боротьбі українського народу проти польсько-шляхетського гніту / 3. Київ у роки Визвольної війни 1648 – 1654 рр.

Більше інформації…

Нова праця І. Ольшевського

Продовжуємо публікувати роботу Ігоря Ольшевського «І пророчі сни мені снились…: спроба містичного портрета Павла Тичини» (2020 р.). Сьогодні – «8. “З’являються нові слова у мові…”».

Для того, щоб засвідчити спадкоємність підходу до словотворення в цьому уривку, варто згадати такі прислівникові оказіоналізми П.Тичини “червоно”, “чайно” чи іменники на зразок “нетал”.

Більше інформації…

Нові листи Панаса Мирного

Продовжуємо публікувати листи Панаса Мирного. Сьогодні – наступні 8 листів (1889 – 1891 рр.).

По-великоруськи я не писав і не друкував нічого: хай ті, хто має талант і хист до сього, прикладають свою працю… (5.01.1891 р. До Омеляна Огоновського)

Більше інформації…

Новий твір Г. Квітки-Основ’яненка

Публікуємо нарис «Народні спогади» (1843 р.).

Вони, тобто гармати, виконували своє призначення справно, татар, що набігали, проганяли порядно, відстояли місце і довели до того, що ця «нечисть» не наважувалась уже показуватися до нас.

Більше інформації…

Нове оповідання В. Винниченка

Публікуємо оповідання «Кумедія з Костем» (1909 р.).

Тетяну як громом стукнуло: Кость заплакав! Аж розтерялась вона. Злякано кинулась до його, схопила за руки, стала тикати йому недокурок, забурмотіла щось, мало не заплакала з ним.

Більше інформації…

Новий роман Богдана Лепкого

Продовжуємо публікувати роман «Мазепа» (1926 – 1929 рр.) Сьогодні – наступні 5 розділів 3-ї частини («Батурин»), включаючи «Сусіди».

Наказний полковник Ніс ізрадив, ворогові хід у город показав. Іван Ніс, як знаєш, наказний прилуцький полковник, забажав совершенним стати і видав Меншикову Батурин.

Більше інформації…

Нове оповідання М. Хвильового

Публікуємо оповідання «Про любов» (1932 р.).

Приїдьте влітку й побачите, як тут у нас весело. Суцільний садок, 47 гектарів плодових дерев. 106 рамкових вуликів, і бджоли гудуть. Будете, звичайно, працювати.

Більше інформації…

Новий роман О. Кобилянської

Продовжуємо публікувати роман «Апостол черні» (1926 р.). Сьогодні – наступні 5 розділів, включаючи «41. Мрії Єви».

Подякувавши за батьківські бажання і дарунок, призналася, що єдиний дозвіл на виїзд до Швейцарії на медичні студії може її ущасливити.

Більше інформації…

Новий переклад М. Старицького

Продовжуємо публікувати книгу перекладів «Сербські народні пісні» (1876 р.). Сьогодні – «Облак Радосав».

А на те йому Ярина клята: / «Іди к бісу, Облачиче Раде! / Ще й тебе повішу завтра в ранці / Із унуком Змій-деспотом Вуком!!»

Більше інформації…

Новий співаник Ю. Федьковича

Продовжуємо публікувати співаник «Маланка». Сьогодні – наступні 4 пісні.

О, ти Змію, ти поганий, / Не будут твої кросна ткані, / Не будут твої блюда миті, / Не будут твої качки ситі!

Більше інформації…

Нові фольклорні записи Марка Вовчка

Продовжуємо публікувати зошит фольклорних записів Марка Вовчка (сер. 19 ст.). Сьогодні – наступні три розділи.

Підписарем не гожуся, / Писарем ще гірше, / Хіба в попи пострижуся / Там каптурів більше.

Більше інформації…

Новий посібник з банківської справи

Продовжуємо публікувати посібник І. Г. Брітченка «Маркетинг у банках» (2008 р.). Сьогодні – «9. Організаційні аспекти маркетингу у банках».

9.1. Організаційна структура управління у банківському маркетингу / 9.2. Функціонування маркетингової інформаційної системи у банках

Більше інформації…

Нові листи І. Нечуя-Левицького

Продовжуємо публікувати листи І. Нечуя-Левицького. Сьогодні – наступні 5 листів 1884 – 1885 рр.

Про галичан скажу, що не мені їх мирити, бо людей трудно мирити, а літераторів і потім… В Галичині ще й досі що не літератор, то й партія. (11.05.1885 р. До Олександра Кониського)

Більше інформації…

Нове про І. Корсака

Публікуємо статтю М. Слабошпицького «Я хочу, щоб була Україна…» (2010 р.).

Корсак своїм твором переконує: без В’ячеслава Липинського не зрозуміти не тільки той драматичний час. Без Липинського нам не зрозуміти й нашу добу. І самих себе.

Більше інформації…

Нові поезії Ю. Клена

Продовжуємо публікувати збірку поезій «Каравели». Сьогодні – наступні 8 поезій, включаючи «Щороку радісно вітаю зиму…» (1937 р.).

І що нам дні тривожні та жагучі, / і ночі запашні, і млосний спів, / коли під підошвою сніг скрипучий / бринить музикою лісів!

Більше інформації…

Нова комедія І. Карпенка-Карого

Публікуємо комедію «Житейське море» (1904 р.).

Завтра кожного з нас підхопить житейське море і понесе на своїх грізних хвилях!.. Кого на міль посадить, кого об камінь розіб’є, а хто й сам захлебнеться водою…

Більше інформації…