Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

15.11.1988 З екологією на «ви»

Інф. «Прапора комунізму»

Захищати навколишнє середовище, боротись за чистоту атмосфери, водойм і грунту

Інф. «Прапора комунізму»

«Народне господарство – на екологічні рейки!», «Екології – правовий захист!», «Повну гласність в екології!». Під таким гаслами вийшли минулої неділі на мітинг «Екологія і ми» його учасники – активісти природоохоронних громадських організацій, неформальних об’єднань, провідні вчені, діячі культури, літератори Києва, України, гості з інших республік.

Схвильовані, емоційні виступи письменників Д.Павличка, В.Яворівського, Ю.Щербака, Р.Братуня і В.Бойченка, робітника М.Калюжного, вчених В.Смирнова і Д.Гродзинського, інших учасників мітингу були пройняті щирою турботою про день завтрашній, пре світле, щасливе майбутнє наших дітей та онуків. Ця турбота, підкреслювали виступаючі, невіддільна віл активних дій на захист навколишнього середовища, проти забруднення атмосфери, водойм і грунту шкідливими викидами, технологічними відходами.

Боротьба за екологічно чисті міста і села неможлива також без чітко вираженої позиції щодо збереження духовної, моральної чистоти нашого суспільства, збереження й шанування традицій, культури, мови наших предків, зазначали учасники мітингу.

Суворим попередженням і своєрідним закликом до пильності нинішнього й прийдешніх поколінь повинна стати аварія на Чорнобильській АЕС. Події 26 квітня 1986 року ще раз дали зрозуміти кожному з нас: мирний атом, що вийшов з-під контролю людини, здатний спричинити серйозні, навіть драматичні наслідки.

Ряд виступаючих закликав до рішучих дій не тільки міністерства та відомства, а й наукові установи, організації, покликані збільшувати реальний внесок у розв’язання проблем природоохоронної діяльності, народних депутатів, від ініціативних, принципових зусиль яких значною мірою залежатиме результативність роботи на захист навколишнього середовища.

Багато виступів були співзвучні питанням, порушеним депутатами Верховної Ради Української РСР на дев’ятій сесії одинадцятого скликання, зокрема щодо спорудження Кримської та Чигиринської атомних електростанцій, перекриття Південного Бугу.

Своїми думками з приводу шляхів розв’язання наболілих, задавнених проблем поділилися активісти природоохоронної роботи з Москви, Прибалтики, Вірменії, Миколаєва, Черкас.

Учасники мітингу висловили пропозиції стосовно поліпшення екологічної обстановки, вивчення громадської думки щодо дальшого розвитку атомної енергетики на території Української РСР, посилення відповідальності за додержання вимог природоохоронного законодавства. Було прийнято звернення представників «зеленого» руху.

У мітингу взяли участь відповідальні працівники Київського міськкому Компартії України та міськвиконкому.

Прапор комунізму, 1988 р., 15.11, № 262 (3261).