Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Хіба долі яке діло?

Юрій Федькович

Іду з шинку, спотикаюсь,

З своєю долею зустрічаюсь;

Хитаюся, вітаюся,

Про здоров’я питаюся.

А вона мені відповіла:

«Коли хочеш, хлопче, жити,

Треба дома спати вчитись».

Хіба долі яке діло?


Примітки

Друк. Правда, 1889, грудень, стор. 147.

Подаємо тут оцих сім віршиків [«Хіба долі яке діло?», «Піду я у Львів», «Кресак», «У кожусі», «Правда», «Криноліна», «Удова»], надрукованих у «Правді» 1889 (в титулі виставлено 1890 р.) без ніякої вказівки, коли вони були написані. Правдоподібно вони походять іще з 1870-их років, з доби перед «Дикими думами». Про це можна би сказати щось певнішого тільки маючи в руках автографи, та вони мабуть затратились. Бо хоча редакція «Правди» (стор. 147 у ноті) заявила, що друкує ті вірші з автографів достарчених їй проф. Ол. Барвінським, та проте на наше запитання проф. Барвінський заявив, що ніяких автографів Федьковичих поезій (крім поданої вперше «Стражі па Русі) у нього нема.

Подається за виданням: Писання Осипа Юрія Федьковича. Перше повне і критичне видання. Том 1. Поезії / З перводруків і автографів зібрав, упорядкував і пояснення додав д-р Іван Франко. – Льв.: друкарня Наукового товариства ім. Шевченка, 1902 р., с. 494.

У Франковому архіві знаходяться чужі копії цих поезій (ІЛ, ф. 3, № 3732).

Нині автографи названих творів знайдено серед паперів О. Барвінського. Вони зберігаються в Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника, ф. Барвінських, № 4676.

Шалата М. Й. Примітки. – В кн.: Юрій Федькович Поетичні твори. Прозові твори. Драматичні твори. Листи. – К.: Наукова думка, 1985 р., с. 530.