Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Київ приймає туристів

Ігор Засєда, кореспондент АПН

З першого дня, коли на Чорнобильській атомній електростанції трапилась аварія, і по сьогоднішній день ні на хвилину не припиняють свою роботу київські служби «Інтуриста». Приїжджають гості з десятків країн світу, зупиняються у комфортабельних готелях «Русь», «Дніпро», «Братіслава», у кемпінгу «Пролісок», розташованому в мальовничій місцевості міста. Здійснюють екскурсії, відвідують театри і музеї.

Кореспондент АПН зустрівся з генеральним директором київського об’єднання «Інтурист» Володимиром Федорченком.

– Сьогодні в столиці України, – сказав він, – гостюють понад 1300 іноземних туристів. В тому числі з Канади, Франції, Індії, Західного Берліна, Аргентіни. Вони охоче користуються послугами, які ми пропонуємо. Популярні, наприклад, пішохідні маршрути по древньому Києву – від Золотих воріт, пам’ятника 11 сторіччя, до поселень 16 віку, що ближче до Дніпра, на Подолі. Кожного вечора у Культурному центрі виступає відомий колектив з Черкас – народний хор, у виконанні якого лунають старовинні українські пісні та балади. Наші ресторани, в тому числі і «Братіслава» з десятьма залами, пропонують широкий вибір національних страв.

Найближчим часом чекаємо приїзду гостей з США, Австралії, з соціалістичних країн Європи, з Куби. До речі готуємось зустріти двохмільйонного туриста з ЧССР.

– Цього року, – продовжує Володимир Федорченко, – ми пропонуємо нашим гостям широку спортивну програму. Кожний бажаючий може потренуватися під керівництвом кваліфікованих спеціалістів з одного з 17 видів спорту. Якщо створюється команда, то вона може зустрітися із радянськими спортсменами. Нещодавно, наприклад, американські школярі грали у хокей на льоду з ровесниками дитячої спортивної школи «Сокіл».

Почалися регулярні круїзи по Дніпру з виходом у Чорне море і заходом в Одесу комфортабельних сучасних лайнерів «Вучетич», «Віктор Глушков», «Добролюбов». На початку червня у столицю України з Одеси на такому теплоході прибуде перша у цьому році туристична група з ФРН. До речі, всі рейси цих теплоходів зафрахтовані іноземними туристичними компаніями до самої осені.

Ми запропонували туристам і такий вид послуг: у кожному готелі відкрили спеціальні контрольно-санітарні пункти. Усі бажаючі можуть не лише перевірити себе і свій вантаж на радіоактивність, але й пройти повний медичний огляд. Засвідчую: жоден турист не виявив у себе нічого небезпечного.

А ось на Заході дійсно намагались створити підвищену психологічну «температуру» у своїх співвітчизників, у тому числі і тих, хто мандрує по СРСР, лякаючи їх тим, що у 130 кілометрах на північ від Києва діє «ядерний вулкан»… В перші дні після аварії у наших готелях лунали десятки дзвінків з США, Канади, інших країн. Дзвонили представники преси, з то й дипломати прямо у номери зарубіжних туристів і… лякали обстановкою у Києві. Це викликало у наших гостей, як правило, здивування, а часом і обурення спробами зіпсувати людям подорож. Адже вони самі були свідками того, як живе Київ і його люди, і ніхто не бачив нічого схожого на те, що їм намагалися втлумачити із-за кордону.

На завершення Володимир Федорович сказав:

– Ми, як і раніше, говоримо: «Ласкаво просимо у столицю Радянської України. Кияни завжди раді вітати гостей!».

Прапор комунізму, 1986 р., 21.05, № 121 (2517); Київська правда, 1986 р., 22.05, № 122 (18604) [під назвою «Столиця України приймає туристів»].