Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Маневр хіміків

Черкеськ (Карачаєво-Черкеська автономна область), 20. (ТАРС). Значно прискорити роботи по дезактивації прилеглої до Чорнобильської атомної електростанції території допоможе розчин полівінілбутиралю. Його масове відвантаження в район ліквідації наслідків аварії за терміновим завданням Мінхімпрому СРСР почав сьогодні колектив Черкеського виробничого хімічного об’єднання.

Після обприскування розчином поверхні грунту, будівельних конструкцій, технологічного устаткування радіоактивний пил немовби обволікається щільною плівкою і вже не може бути рознесений вітром.

До цього часу підприємство випускало полівінілбутираль лише в невеликих кількостях і для внутрішнього споживання – як компонент лаків і фарб. Однак події в Чорнобилі вимагають максимально збільшити його виробництво, причому в гранично стислі строки. Всього за 36 годин було розроблено необхідну технічну і технологічну документацію. Цех, який випускає водоемульсійні фарби побутового призначення, вирішено було пристосувати під виробництво розчину [1].

Монтажники бригади Анатолія Дмитрієва протягли в цех додаткову мережу трубопроводів, лінії електрозабезпечення, встановили велику кількість контрольних приладів. У звичайних умовах на це пішли б місяці, однак бригада, підсилена майстрами з інших виробничих служб, забезпечена необхідними заготовками та інструментом, справилась із завданням у лічені години. Не підвели й суміжники. З багатьох міст країни в достатній кількості стала надходити така потрібна зараз сировина.

Радянська Україна, 1986 р., 21.05, № 115 (19620).

[1] На війні як на війні – знімаються з виробництва товари мирного призначення і розпочинається виробництво товарів воєнного (чи то пак ліківдаційного) призначення.